Yagodina drypstenshule

Yagodina hulen ligger i Buynovo Kløften nær landsbyen Yagodina, omkring en times kørsel fra Chepelare.

Yagodina hulen er en af ​​de mest berømte og mest besøgte huler i Bulgarien. Dens gallerier strækker sig til en længde på 8.501 meter, hvilket gør den til den fjerde længste hule i Bulgarien og den længste i Rodopi.

Dens gallerier strækker sig til en længde på 8.501 meter, hvilket gør den til den fjerde længste hule i Bulgarien og den længste i Rodopi.

Temperaturen i hulen er mellem 6 og 8 grader hele året rundt, og den har en fugtighed på mere end 90 procent (som de fleste huler).

Yagodina drypstenshulen er et kompleks med flere niveauer. Det laveste niveau er blevet udviklet så turister kan komme på besøg, men hulen har to andre tilsluttede niveauer. Turistruten går ind og ud af gennem to menneskeskabte åbninger. Havniveau ved indgangen er 930m, 937 ved udgangen.

Udforskningen af hulerne startede i 1963 og blev udført af speleologer fra Chepelare. Hulens naturlige indgang ligger en kilometer længere ned ad Buynovo-floden. 5 meter fra den naturlige indgang blev en forhistorisk bolig opdaget – den går tilbage til det 4. årtusinde B.C. Her er fundet genstande fra den neolitiske alder (både stenalderen og bronzealderen). Blandt disse fund er lertøjsplader, arbejdsredskaber og en keramikovn. Flere af disse fund er udstillet på Hulemuseet i Chepelare.

Galleriet hvor besøgende begynder deres tur er kendt som Nytårshallen og her står der et rigtigt juletræ. Den næste hule kaldes Bryllupskapellet, og det er muligt at blive viet her. Kapellet er udstyret med et alter og flere vægdekorationer.

Turen, der varer cirka 45 minutter, fortsætter endnu en kilometer, hvilket giver besøgende mulighed for se en lang række unikke formationer – søer, dendritter, gardiner, leotardhud (forskellige i farvelag), flere stalaktitter, stalagmitter, stalaktoner og de unikke huleperler. De 22 huleformationer er opkaldt efter bl.a. Julemanden (Diado Koleda), Snehvide, Jomfruen med barnet, dyr og fantastiske væsner.

De unikke huleperler er dannet som ægte perler, der begynder med sandkorn, der falder i vandet og derefter er belagt med lag efter lag af calcit år efter år, hvorved den runde form er blevet skabt. Man kan se nogle af disse perler på Hulemuseet i Chepelare, hvor man i øvrigt også kan se skelettet af en hulebjørn.

Indgang til hulen er kun tilladt med en tour guide.

yagodina_Ved hulens indgang er der en masse souvenirboder, der sælger alt muligt tingeltangel, men man kan også finde gode produkter fra lokale kunsthåndværkere.

På den anden side af floden ligger der en restaurant med hyggelig udeservering.

Den 6 km lange køretur til indgangen til hulen er imponerende.  Buynovo-slugten er 9,5 km lang og formet af Buynovska-floden. Klipperne omkring kløften er hundreder meter høje og det smalleste punkt kaldes “ulvens hop”. Lokalbefolkningen siger at om vinteren krydser de sultne ulve kløften der, for at angribe de lokale får. Selvfølgelig er det bare en legende, men fakta er at de toppen af de to sider af kløften på et sted næsten rører hinanden.