Vinbladsdolmere – Сърми

sarmi

Vinbladsdolmere – Sarmi c Lozovi Lista  (Сърми с лозови листа)

Denne traditionelle ret serveres overalt om sommeren. Men den er også en vigtig del af julemenuen. Lozovi sarmi

Den laves normalt med vinblade men forekommer også med kålblade – se længere nede.

Ingredienser: (ca. 40 dolmere)

  • 250 gr. saltede vinblade (pose eller glas)
  • 1 kop (grød) ris (kortkornede)
  • 1 finthakket løg
  • 2 fintskårne tomater
  • ½ bdt. hakket persille
  • ½ dl solsikkeolie
  • 2 ½ kop vand eller grønsagsboullion
  • salt
  • mynte og/eller sar (kan udelades)
  • dild (kan udelades)

Tilberedning:

De saltede vinblade lægges i blød i vand.Olien hældes i en mellemstor gryde sammen med 4 spsk. vand eller boullion. Når det koger tilsættes grøntsagerne, salt/peber og risen. Lad det simre. Når risene har opsuget væde, tilsættes yderligere en kop vand eller boullion. Lad det simre i ca. 10 min. eller til risene har optaget væden. Tilsæt krydderurterne.

Skyl vinbladene inden brug for ellers er de for salte. Læg et vinblad i håndfladen og læg en håndfuld ris ved stilken. Fold de nederste to bladsnipper op fold de bladsnipper i siderne ind og rul til en pølse.

Læs dolmerne i et fad foret med vinblade. Overhældes med en kop vand eller grønsagsboullion. Læg en tallerken på for at presse dolmerne sammen. Sættes i en 200 gr. varm ovn i 30 min.

Serveres med Snesjanka salat eller yoghurt rørt med hvidløg. God appetit.


Kåldomere – Sarmi sus Zehlevi Lista –
(Сърми със зелеви листа)Zelevi sarmi

Udskift vinbladene med kålblade