Spasovden – Kristi Himmelfart

Spasovden (Спасовден) eller Kristi Himmelfartsdag falder 40 dage efter påske. Bulgarerne kalder også dagen “Store Torsdag”. På den dag gik Jesus med jomfru Maria op på Eleon bakken ved Jerusalem og steg til himmels.

Mange fra Chepelare samles i landsbyen Asenets, oppe i bjergene, vest for byen. Her ligger et af de mere end 22 kapeller i Chepelare kommune. Det hedder Sveti Spas efter chaufførernes skytshelgen.

Her afholdes der hvert år en såkaldt kurban på Spasovden. En kurban er en førkristen tradition, hvor der bliver ofret et får, inden der afholdes en gudstjeneste, hvor man mindes man mindes de døde, og den medbragte mad velsignes i kapellet.

Læs også: Førkristne traditioner i Bulgarien

Under gudstjenesten bliver der kogt en dejlig suppe på fåret, og når gudstjenesten er slut serverer kirkens folk, suppen med hvidt brød til. Under og efter gudstjenesten festes der med medbragt mad, rakia og folkedanse.

kurban_spasovden_asenets

Der er næsten altid rigtigt mange mennesker og en dejlig skovtursstemning. Flaskerne med hjemmebrændt rakia (grappa) går rundt. Efter maden bliver der gerne sunget de gamle traditionelle bulgarske sange samt spillet nogle numre på de tradistionelle sækkepiber.

gaida

Efterlad en kommentar