Smolyan – Смолян

Smolyan, der ligger cirka 25 kilometer syd for Chepelare, er regionens hovedby.

Smolyan der ligger i 800 – 1.000 meters højde, er efter sigende Bulgariens længste by (10 km) smeltet sammen af tre byer, Smolian, Raikovo og Oustovo langs bredden af floden Cherna.

Byen, der oprindelig var kendt som Ezerovo (mange søer), er opkaldt efter Smolyani-stammen der etablerede byen i det syvende århundrede. Byen skiftede hænder mange gange mellem byzantinerne og bulgarerne, for til sidst i det 14. århundrede at havne under tyrkisk herredømme.

centrum_smolyan

Det nye centrum af byen er faktisk meget imponerende selvom det er bygget i kommunist tiden.

kirken_smolyanDen nye kirke er ganske flot  smolyan_old_houses

Området har været meget rigt, der er (har været?) masser af mineraler såsom guld, sølv, tin, kobber og uran.

Smolian er kendt for det flotte kunsthåndværk såsom tæpper gardiner og keramik. Det er her mange af de flotte folkedragter man ser rundt om i landet bliver fremstillet.

Byen er det lokale handelscentrum og der er masser af spændende forretninger på gågaden, i hvert fald set med bulgarske øjne ;-).

Mellem Smolyan og Pamporovo ligger der et kapel til ære for Saint Panteleymon. Og lige ved siden af, på toppen af bjerget Sokolitsa ses stadig ruinerne af fortet Aetos (Falken) som tyrkerne ødelagde ved overtagelsen af området. Udsigten herfra er meget smuk.

Smolian ligger ca. 260 km. fra Sofia, 16 km fra Pamporovo og 103 km. fra Plovdiv. Vejen dertil fra Chepelare byder på nogle fantastiske vue’s ud over bjergene.bjerge

smolyan_kort