Skotterne ikke alene om at spille på sækkepibe

Fotograf: Biser Todorov

Et af de mest traditionelle instrumenter i den traditionelle bulgarske folkemusik er sækkepiben.

Sækkepiben er et meget gammelt instrument. Den vides at været blevet spillet af Trakerne, der boede i det sydlige Bulgarien allerede omkring år 0. Sidenhen har sækkepiberne bredt sig til hele Balkan og i Sydøsteuropa, og man har således sækkepiber i både Makedonien, Kroation, Serbien, Slovakiet, Grækenland, Albanien og Tyrkiet.

Det formodes at med sækkepiben er den bulgarske musik stadig påvirket af trakernes musik, i et eller andet omfang. I hvert fald finder man flere skalaer, der kun findes i Bulgarien.

Gaida’ens sæk er generelt fremstillet af et får eller en ged. Dyreskindet er normalt vendt på vrangen, så pelsen vender indad, hvilket har betydning for instrumentets anvendelse.

Musikeren blæser luft ind i sækken ved hjælp af et kort konisk blæserør af træ eller ben. I enden af blæserøret, inde i sækken, er der en lille returventil af læder eller filt, der tillader luften at passere ind men ikke ud igen.

På den bulgarske sækkepibe spilles musikken på et trærør/fløjte med en konisk boring og fingerhuller.

Sækkepiben består desuden af en såkaldt drone, der er et langt rør uden fingerhuller, der frembinger en konstant bundklang.

gaidaer