Sankt Valentin’s dag – 14. februar

Som led i en større indsats for at reducere antallet af helgendage fjernede den bulgarske kirke Sankt Valentins dag (Свети Валентин) fra kalenderen i 1969, men traditionen levede videre.

Og i 1989, da kommunismen faldt, begyndte bulgarerne igen officielt at fejre dagen.

Lige som i mange lande i vesten er det blevet en meget kommerciel dag, med et kæmpesalg af lykønskningskort, blomster, chokolade, sexet undertøj og lignende.

Men bulgarere der ikke ønsker at blive fanget i dette kommercielle cirkus kan altid undskylde sig med at de fejrer Sankt Trifon Zarezan’s dag ved at drikke en flaske vin eller to eller …

Sankt Trifon Zarezan

Den 14. februar fejrer bulgarerne dagen for St. Trifon Zarezan. Oprindelsen af denne dag fortaber sig i den fjerne fortid og er sandsynligvis relateret til den thrakiske vingud – Dionysos. De hedenske skikke blev sammenblandet med de ortodokse traditioner, og folk opfandt en morsom legende om Trifon Zarezan.

Læs også: Dionysos og legenden om vin

Han var en vinproducent. En dag gik han til sin vingård for at beskære vinplanter. Han mødte sin søster Jomfru Maria og drillede hende med at hun havde et uægte barn. Hun besluttede at straffe ham. Jomfru Maria gik hjem til Trifons kone og fortalte hende, at Trifon havde skåret sin næse. Hans kone skyndte sig hen til vingården for at hjælpe sin mand, men hun så, at han har det fint. Kvinden fortalte ham, hvad der skete, og Trifon begyndte at grine. Han sagde, at dette er umuligt, men da han vinkede med en hånd, skar han virkelig sin næse med beskæringskniven. Denne ulykke gav ham sit kaldenavn – “Zarezan”, som betyder “afkortet”. Real St. Trifon døde som en martyr under den romerske forfølgelse over de kristne. Men folk ønskede ikke at relatere sit navn med sorg og smerte, så de kronede ham med vinens nimbus og glædede sig.