Plovdivs historie strækker 8.000 år tilbage

plovdiv_teater

Plovdiv (Пловдив) er den ældste kontinuerligt beboede by i Europa og samtidigt i top ti over de ældste stadigt beboede byer i verden. Plovdivs historie starter med bonde stenalderbosættelse fra omkring  6.000 f.Kr.

Plovdiv ligger i det sydlige-centrale Bulgarien på begge sider af Maritsa-floden, omkring 5 kilometer nord for Rodopi-bjergene (Родопите) og 50 kilometer syd for Balkan Bjergene (Стара планина).

Byen er bygget på syv syenit*-høje, hvoraf nogle er 250 meter høje.  På grund af disse bakker, er Plovdiv ofte omtalt i Bulgarien som “Byen på syv høje”.

Læs også: Legenden om de syv høje i Plovdiv

Plovdiv (Пловдив) er i dag den næststørste by i Bulgarien med en befolkning på 341,567 indbyggere i 2015.

Mere end 8.000 år gammel

De første spor af menneskelig bosættelse i Plovdiv dateres tilbage til bondestenalderen omkring 6000 f.Kr.. Det vigtigste levn fra den periode er et naturligt befæstede areal på højen Nebet Tepe.

Det er på den meget samme høj at thrakerne i jernalderen etablerede deres befæstning og udvidede byen omkring det. Thrakerne kaldte byen Evmolpia efter thrakiske kong Evmolp der regerede byen omkring 1200 f.Kr..

Philip af Makedonien (far til Alexander den Store) erobrede i år 342 f.Kr. byen og omdøbte den til Philipopolis (byen Philip).  Philip genopbyggede byen, udvidede befæstningen på Nebet Tepe og gjorde Philipopolis til den vigtigste by i Thrakien.

Romerne erobrede Philipopolis i 72 f.Kr.. På grund af sin strategiske, geografiske placering blev Plovdiv en af ​​de vigtigste byer i den nye romerske provins Thrakien og blev omdøbt til Trimontium (City of Three Hills). Under den romerske periode voksede Trimontium. Fæstningenen blev udvidet der blev etableret nye gader, et kloaksystem, vandledninger, et af ​​de mest betydningsfulde amfiteatre i Romerriget og en et 30.000-sæde-stadion blev bygget.

Senere kom goterne, hunnerne og dernæst bulgarerne- . Plovdiv blev erobret af bulgarerne i 812 af Khan Krum og permanent er knyttet til Bulgarien omkring 834 af Khan Malamir. I middelalderen skiftede Plovdiv konstant hænder mellem byzantinerne, latinerne og bulgarerne, i alt 15 gange.

I 1371 faldt Plovdiv under et osmannisk styre, der ville vare i fem århundreder. Byen blev omdøbt Filibe. Bulgarske kilder fra denne periode nævne navnet Plovdiv for første gang. Filibe blev beskrevet som den smukkeste by i den europæiske del af det Osmanniske Rige. Plovdiv blev en økonomisk centrum for området og dets handlende var berømt i hele imperiet, såvel som i Vesteuropa. Et tegn på Plovdiv velstand fra den tid er de huse, der stadig står i den gamle bydel i Plovdiv.

Den 4. januar 1878 blev Plovdiv befriet fra osmannisk styre af den russiske hær. Samme år blev byen hovedstad i den autonome osmanniske regionen Eastern Rumelien. I 1885 blev Plovdiv og østlige Rumelien en del af Bulgarien.

Europæisk Kulturhovedstad 2019

Den 5. september 2014 blev Plovdiv valgt som Europæisk Kulturhovedstad 2019.

Plovdiv er kendt som vært for kulturelle begivenheder såsom den internationale handelsmesse Plovdiv, internationale teaterfestivaler  og TV festivaler. Der er mange ruiner fra antikken, såsom det gamle romerske teater, romerske Odeon, en romerske akvædukt, et romersk stadion, det arkæologiske kompleks Eirene, og mange andre.

Den ældste amerikanske uddannelsesinstitution uden for USA blev grundlagt i Plovdiv i 1860. Den blev dog senere flyttet til Sofia, hvor den stadig eksisterer,  i dag som American College of Sofia.

Plovdiv har, i løbet af sin rige og turbulente historie, altid betaget både indbyggerne og de besøgende, med sin skønhed og kultur. ​​Plovdivs identitet  er modelleret af de mange kulturer, der har levet i byen. Ord alene kan ikke helt beskrive hvad denne evige by er. Byen skal opleves!

*Syenit er ifølge wikipedia, en grovkornet vulkansk bjergartder mindre om granit.