Museumslandsbyen Dolen

På grund af sine velbevarede huse fra renæssanceperioden blev landsbyen i 1977 erklæret som en historisk og arkitektonisk reservat.

Den maleriske landsby Dolen ligger godt gemt i en lille floddal i de vestlige Rodopi-bjerge, ca. 25 km fra Gotse Delchev, 8 km nordvest for Satovcha. Køretiden fra Chepelare ligger på omkring 2½ time.

Landsbyen Dolen blev grundlagt i det 16. århundrede af bulgarere, der søgte tilflugt fra osmannerne, der ville tvinge dem til at konvertere til islam. Under den bulgarske omvæltning (18.-19. århundrede) blomstrede landsbyen; de lokale folk var involveret i dyrkning af tobak og husdyravl, guldsmedning og træudskæring samt fragt.

I dag er landsbyen Dolen et af de fineste arkitektoniske mesterværker i Rodopi-bjergene. Husene ligger på stejle skråninger omkring floden. De er bygget af Kovachevo-mestre og er unikke i deres arkitektur og stil. De adskilles af smalle og stejle brostensbelagte gader, der har bevaret deres udseende i to århundreder. Typisk for husene i Dolen er den store overetage.

Blandt landemærkerne i landsbyen er kirken ’St. Nikolas’, bygget i 1834. Kirken har flere imponerende ikoner. Der har også været en klosterskole. Andre interessante seværdigheder er Kavalite-krydset, Nikopol-fontænen og Charshi Street.

Der er fundet spor af en stor Trakisk bosættelse på dette sted, som det fremgår af de eksponerede udskårne nicher i klipperne nær landsbyen. Ifølge legenden blev landsbyen dog grundlagt af tyrkiske flygtninge. Dens navn kommer af at den ligger nede i en lille dal, hvor små floder løber sammen.

Dolen ligger i cirka 1.000 meters højde. Landsbyen byder på overnatning i gamle autentiske huse.

Se mine mange fotos fra Dolen på facebook.

dolen_3 dolen_2