Mirakelbroerne – Chudnite Mostove

Chudnite Mostove (The Wonderful Bridges) – de vidunderlige broer – eller Mirakelbroerne – er et af de mest spektakulære naturlige fænomener der findes her i Rodopi bjergene. Og de er nogle af ​​de mest attraktive i hele Bulgarien.

De tre klippebroer over floden Adidarsko Dere ligger i omkring 1450 meters højde, 6-7 km nord-vest for landsbyen Zaburdo og 35 km nordvest for Chepelare. Det tager lidt over en halv times kørsel fra Chepelare. Der er en asfalteret vej derop.

Klippeformationerne ligger lige under Goliam Persenk-toppen (2091 meter). Deres dannelse skyldes sandsynligvis et jordskælv, med den ekstra hjælp af naturlig erosion. Tidligere har broerne været en hel hule, dannet af flodens destruktive aktivitet. Dele af hulen er kollapset med tiden og derved dannedes de majestætiske marmorbroer.

Den store bro er omkring 15 meter bred på det bredeste sted og næsten 100 meter lang. Den består af tre buer, den største er 45 meter høj og 40 meter bred. Den lille bro ligger i en afstand af 200 meter fra den store langs flodstrømmen. Det er uigennemtrængeligt hul, 60 meter langt, med en samlet højde på 50 meter, og højden på buen er 30 meter. Der er også en lille tredje bro efter den, hvor vandet i Erkyupriya-floden forsvinder, og først kommer op til overfalden igen 3 kilometer længere nede.

Turister har adgang til de to store broer. Passage er tilladt over og under dem.

Broerne blev erklæret et naturligt vartegn i 1949.
Vandreruten fra landsbyen Orehovo til landsbyen Zabardo går forbi broerne.

Legende om tilblivelsen

En legende taler om tilblivelsen af ​​de vidunderlige broer. For mange år siden var der mange hyrder i landsbyen Zabardo. En drage dukkede op fra et sted og begyndte at hærge deres besætninger. I mange år led hyrderne af dragens razziaer. Endelig fandt de på en måde at overvinde ham på. De læsede et æsel med tinder (tørstof lavet af træsvamp, der bruges til at lave ild fra flint og stål), satte tinderet i brand og sendte æslet mod dragen.

Dragen slugte æslet sammen med tinderet, der brændte langsomt men sikkert. Dragen blev skør og forsøgte desperat at undslippe og endelig fandt den et lille hul i jorden. Dens store krop åbnede revnen. År senere, da dragens knogler var blevet nedbrudt, stod de store buede broer tilbage.