Midsommerdag – Enyovden

Bulgarerne fejrer selvfølgelig også Midsommer. Faktisk er dagene omkring sommersolhverv altid blevet betragtet som mystiske, magiske og overnaturlige og man har siden tidernes morgen fulgt en række traditioner og ritualer, der er forbundet med sundhed og frugtbarhed.

Sankt Hans dag, som vi kalder dagen i Danmark, den 24. juni eller som den hedder i Bulgarien – Enyovden har hedensk oprindelse. Det antages, at de bulgarske traditioner omkring Enyovden stammer fra Thrakerne, som havde mange ritualer forbundet med solen.  Men både de ortodokse og katolske kirker fejrer denne dag som Johannes Døberens Dag.

Efter Enyovden aftager dagens længde, og derfor anses Enyovden for at være vinterens forløber. Således menes det, at solen på denne dag har magiske kræfter, især ved solopgang.

Ritualerne på Enyovden

Ifølge bulgarsk tradition ’svinger’ solen ved solopgang, og den, som ser solen svinge, vil være sund resten af året.

Den første ting man skal gøre ved solopgang på Enyovden er, at vende sig mod solen og observere sin skygge over sin skulder.

Hvis skyggen viser hele personens krop, så vil pågældende være garanteret et godt helbred hele året rundt.

Om morgenen på Enyovden skal man ifølge bulgarsk tradition putte sin tommelfinger i morgenduggen eller vaske sig med rindende vand, fordi alt vand efter solopgang på Enyovden menes at have helbredende kræfter.

Urternes Dag

Enyovden hedder også Urternes dag, fordi krydderurterne ved solopgang på Enyovden efter sigende har den mest helbredende kraft. Således anbefaler den bulgarske tradition at plukke urter tidligt om morgenen for at være sund om vinteren.

Under Thrakerne involverede ritualerne på Enyovden vin – de præsenterede vin til guderne, festede med vin og udførte ritualer med vin. Selv i dagens bulgarske tradition spiller vin og urter en vigtig rolle i ritualerne omkring Enyovden. Der er næppe noget mere rensende for kroppen og sjælen end at deltage i Enyovden-ritualerne, idet de forbinder en med det overnaturlige gennem de guddommelige drikke.

Læs også: Bulgarske vine

En gammel bulgarsk tradition er at klæde en 5-6 årig pige i hvidt og rødt tøj, samt iføre hende en et rødt slør og en krans af blomster med en sølvmønt i midten. Så sætter en ugift kvinde pigen op på skuldrene og sammen med alle de andre ugifte kvinder i landsbyen, går hun rundt om landsbyen og markerne og synger sange om sundhed og frugtbarhed.

Tekst: Zina Sørensen – Bulgaria Wine Tours