Liutenitza – лютеница

Lyutenica

Liutenitza er en grøntsagspure der typisk henkoges om efteråret.

Navnet kommer af det bulgarske ord liut der betyder stærk. Den kan varieres på mange måder. Opskrifterne går i arv i familierne.

Kan købes på glas i de fleste forretninger.

Her kommer et par eksempler


Version 1

Ingredienser

5 kg. tomater

10 kg. røde aflange peberfrugter (snackpebre)

4-5 dl. solsikkeolie

4-5 fed presset hvidløg (kan udelades)

Tilberedning

Vask tomaterne, blend dem og kog dem ind til en tyk jævn masse.

Vask peberfrugterne og fjern kernerne. Skær dem i små stykker og kog dem i rigeligt letsaltet vand. Når de er møre tages de op ad vandet, dryppes af og moses/blendes mens de stadig er varme.

Put mosen ned til tomaterne og tilføj olie og hvidløg. Rør godt rundt. Smag til med salt og peber. Kog indtil mosen begynder at “stege” i bunden af gryden. Rør jævnligt rundt.

Put puré på små henkogningsglas. Voila!

Serveres som tilbehør til grillkød. Kan blandes med presset hvidløg og hakkede valnøddekerner.


Version 2

Ingredienser

  • 10 kg. flåede tomater
  • ½ kg. små stærke peberfrugter
  • 4 dl. solsikkeolie
  • 1/4 kg. sukker
  • Dild
  • Salt

Tilberedning

Vask tomaterne og skærm dem i små tern. Mos/blend dem. Put dem i en stor gryde og kog dem til massen bliver tyk. Vask og rens peberfrugterne, fjern alle kerne. Skær dem i små stykker og put dem ned til tomaterne. Tilføj sukker, salt, dild og olie. Kog videre ved svag varme og rør jævnligt rundt. Når puréen har en passende tyktflydende konsistens puttes den varm i de klargjorte små henkogningsglas. Hæld et tyndt lag olie på toppen af puréen og luk glassene. Voila!

Tip: Man kan også bruge kogte mosede gulerødder som erstatning for nogen af tomaterne.


Version 3

Ingredienser:

  • 5 kg. røde peberfrugter
  • 8 kg. auberginer
  • 2 kg. tomater
  • 4-5 dl. solsikkeolie
  • 3-4 fed hvidløg (kan udelades)

Tilberedning:

Rist peberfrugter og auberginer under grillen og pil dem. Hak dem og tomaterne og kog under omrøring indtil du med skeen kan lave et spor i bunden af gryden.

Den varme puré puttes på små klargjorte henkogningsglas der straks lukkes. Voila.