Lidt om Den Bulgarske kultur

Den geografiske placering af Bulgarien, på grænsen mellem Europa mod nord og Asien mod syd, afspejles i de mangfoldige sider af og gamle historier om bulgarsk kultur, arkitektur, køkken, traditioner og klædedragt.

NB: For at sige «ja» drejer man hovedet fra side til side, og for at sige «nej» bevæger man hovedet op og ned. Det vil sige omvendt af resten af Europa.

Kulturel smeltedigel på kanten af Orienten

Bulgarerne måtte lære at begå sig på denne to-vejs passage mellem to så stærke kulturelle verdener, som konstant udvekslede kulturelle værdier.

Den bulgarske kultur kom til at spille en væsentlig rolle som smeltedigel, i den kreative udveksling af kultur mellem de to verdensdele. Den væsentligste faktor er dog nok at bulgarerne aldrig har lidt af frygt for noget fremmed eller været blændet af deres egen tro eller værdier.

Det bulgarske køkken

Hvis man er berejst vil man genkende indflydelse fra både det russiske, det græske og det tyrkiske køkken i den bulgarske mad.

Læs mere om det bulgarske køkken her og se min samling af opskrifter her (kommer snarest)

Mærkedage

Mange af de bulgarske traditioner er tilknyttet helligdagene og de særlige mærkedage. Læs mere om helligdage og mærkedage her (kommer snarest)

Men en del af traditionerne kan også være tilknyttet navnedagene. Læs mere om de bulgarske navnedage her. (kommer snarest)

Folkedragter

Ligesom i Danmark er de traditionelle folkedragter forskellige fra egn til egn. Se mere her (kommer snarest)


Det bulgarske alfabet eller det kyrilliske alfabet, som også anvendes i de andre slavisk talende lande, herunder Rusland, spiller en meget vigtig rolle i den bulgarske kultur.

Det er opfundet i 855 af to højtuddannede brødre Kyril og Metodi og videreudviklet af Kliment fra Ohrid.  Læs mere om alfabetet her


Dødsfald

Når en bulgarer dør, finder begravelsen som regel sted den næste dag. Læs mere her.


Læs mere om den bulgarske kultur:


 

Efterlad en kommentar