Landsbyen Mogilitsa – Могилица

Tæt på den græske grænse, ca. 26 km. syd for Smolyan, ligger landsbyen Mogilitsa, hvor man kan finde et af de mest fantastiske rodopi-huse, kaldet Agushevi Konatzi og en velbevaret bro fra romer tiden (rimski most).

Selve landsbyen er ikke noget i sig selv – men der er en rigtigt god forretning med kunsthåndværk fra bjergene. Der er gode muligheder for at finde nogle rigtigt flotte håndlavede souvenirs, til absolut rimelige priser.

Agushev Konak – Агушев конак

Agushev Konak er en meget stor feudal landbrugsejendom bygget af en rig fåreavlerfamilie i perioden 1812-1842. Der er over 600 kvm. under tag og tre smukke gårdspladser. Der er 86 døre og 221 vinduer og 24 skorstene i komplekset.

Der er mange flotte og traditionelle træskærer arbejder lavet af en ukendt kunster. Legenden siger, at efter at han fuldført sine opgaver, fik han hugget højre hånd af, så han ikke kunne lave noget lignende et andet sted.

Huset er det eneste bevarede feudale “slot” på Balkan.

Agushev_Konak2 Agushev_Konak7Byggestilen er meget typisk for Rodopi bjergene og planerne med det velbevarede hus er at der skal indrettes et hotel.