Kogte bønner

Bulgarerne spiser mange bønner. De bruges bl.a. i supper, salater og sammenkogte retter.

Tilberedning:

Bønnerne udblødes i vand natten over – minimum 12 timer. Det sker for at uskadeliggøre deres indhold af lektiner, der kan resultere i opkast, mavesmerter, diarré og kredsløbsforstyrrelser. Udblødningsvandet kasseres.Beans_sm

Dernæst sættes de i kog i frisk vand til der dannes en masse skum på overfalden. Vandet hældes fra of bønnerne skylles grundigt. Nyt vand hældes ved og bønnerne koges igen til hinden løsner sig.

Herefter tilføjes olie og krydderier, f.eks. finthakkede gulerødder, fint hakkede tomater og salt. Man kan mange steder i Bulgarien købe en færdig krydderiblanding til bønner.

Herefter skal de koge 30-40 minutter afhængig af størrelsen.

Bønnerne kan holde sig i 3-4 dage på køl, og de kan fryses.

God appetit.


Смилянски боб или смилянски фасул – bønner fra Smilyan

Smilyan bønner er en af de få bulgarske fødevarer der er patentbeskyttede. De dyrkes i Arda-flodens dal syd for Smolyan, tætæ på grænsen til Grækenland.

Bønneravlstraditioner i området kan dateres tilbage i mere end 250 år. Planterne håndteres manuelt med naturlig gødning. De specifikke jordforhold, høj luftfugtighed på grund af floden, temperaturne og vandkvaliteten i Smilyan-regionen er egnede til bønner.

Smilyan bønner har en unik smag og er berømte både i Bulgarien og i udlandet.

Der dyrkes op mod 30 tons Smilyan-bønner årligt i området ved Arda-flodens øvre del.

Smilyan_beans