Hulen Djævlens Hals

Hulen Dyavolskoto Gurlo (Devil’s Throat) ligger en kilometer fra landsbyen Trigrad og den populære Trigrad Kløft, en spektakulær slugt med vertikale marmorklipper.

Hulens største kammer, der er åben for besøgende, er en stor hal med det højeste underjordiske vandfald på Balkan. Der er ingen udsøgte klippeformationer i hulen, men den giver besøgende muligheden for at foretage en ægte opdagelsesrejse med i et mystisk og ærefrygt-inspirerende underjordisk rige. Hulens indgang ligner en djævelens hoved, og ned i hulen styrter et massivt vandfald, der lige fra oldtiden har næret folks fantasi og født talrige legender.

Den mest populære af disse er, at Orfeus brugte denne åbning til det underjordiske kongerige Hades for at søge sin fortabte kærlighed Eurydice.

Vandet fra Trigrad-floden falder fra en højde på 42 meter ned i hulens “hals”, hvilket gør det til det højeste underjordiske vandfald på Balkanhalvøen. På grund af vandfaldets brøl, er hulen også som ’Torden-hulen’. Hulen er enorm – den anden største hule i Bulgarien. Cirka 400 meter fra indgangen forsvinder vandet ned i en tragt. Denne tragt er mere end 150 meter dyb, og den udmunder i en anden hul cirka 60 meter lang. Herfra løber den underjordiske flod ud blandt bjergtopperne gennem et andet hul.

Det siges, at ingenting der kommer med floden ind i djævelens hule nogensinde er set komme ud fra den på den anden side. Der er gjort mange forsøg på at spore træstykker og andet materiale gennem hulen, men de forsvinder alle uden spor, hvilket vækker forudring. Eksperimenter udført med farvestoffer har vist, at det tager mere end 1½ time for vandet at krydse den korte afstand fra en åbning til den næste, hvilket giver mistanke om at der er et omfattende system af underjordiske strømme i hulen.

Turistruten begynder i et kunstigt galleri, der fører besøgende langs vandfaldet ind i “Torden-hallen”. Derfra er der over 300 trin op ad en trappe ved siden af ​​det brusende vandfald. Udsigten over rivende vandfald samt dets dunkle brøl gør turen til noget sublimt. Håndlister beskytter hele ruten.

Der er tre udskæringer i hulernes vægge, der er særligt bemærkelsesværdige. Den første er en ligning af en djævelens hoved placeret nær indgangen til hulen, lige før man kommer ind i tordenhallen. Den anden er den fulde figur af en mand lavet i en klassisk stil, hugget ind i tårnhallen. Nær ved udgangen er der en lille fontæne synlig med et forsænket alter, med en figur af Jomfru Maria.

Hulen ligger 17 km fra Devin og omkring en times kørsel fra Chepelare. Besøget kan nemt kombineres med besøg i Trigrad Kløften, udsigtspunktet Ørnens Øje og drypstenshulen ved Yagodina. Måske der også kan blive tid til at se nærmere på de maleriske landsbyer Yagodina og Trigrad.

Indgang til hulen er kun tilladt med en tour guide.

Her styrter vandfaldet ned i hulen

Her styrter vandfaldet ned i hulen