Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/chepelare.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/chepelare.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Gornovodenski Manastir ’St. Kirik og Julita’

gornovodenski_manastir_1

Ca. 2 km. syd-vest for Assenovgrad og 1 km. syd for landsbyen Gorni Voden, i de vestlige Rodopi bjerge ligger der et interessant kloster med en meget omskiftelig historie.

Gornovodenski Manastir ’St. Kirik og Julita’ – Горноводенски манастир Св.Св.Кирик и Юлита er bygget i det 14. århundrede på et sted hvor der springer en hellig kilde. Det er et af den bulgarske arkitekturs vigtigste monumenter. Bygningerne, der er i typisk Rodopi byggestil, består af en firlænget toetagers klosterbygning med kirken Sveta Petka i gården.

Klostret blev ødelagt under den osmanniske besættelse og et nyt blev opført ved siden af. Senere blev de gamle bygninger genopført.

I 1810 blev klostret ødelagt igen og i 1816 begyndte man endnu engang på en genopførsel. I midten af det 19. århundrede blev klostret græsk og først i 1930 blev det bulgarsk igen.

I 1924 blev klostret ødelagt af en brand og i april 1928 blev det ødelagt af det voldsomme Chirpan-jordskælv, der målte 7,1 på Richter-skalaen. I 1920’erne og 1930’erne var det en skole. I 1943-1944 var der en koncentrationslejr på stedet. Efter 1944 blev stedet forladt og senere blev der indrettet et sindssygehospital.

Klostret er nu genopbygget og der er et velfungerende herberg.

Jeg har fundet et foto på Internettet