Gode råd om at rejse i Bulgarien

koer_paa_vejen
Rejseform

Er du en ”almindelig” charterturist så anbefaler jeg, at du køber en charterferie første gang! Eller at du lader mig hjælpe dig med at arrangere din ferie.

Mere rutinerede rejsende kan dog sagtens klare sig på egen hånd!

Charterferie

Mange danske rejsebureauer arrangerer charterture til Sortehavskysten om sommeren. Man kan tage til Sunny Beach, Golden Sands eller et af de andre feriesteder ved Sortehavet. Priserne svinger meget afhængigt af hvor mange stjerner hotellet har.

For øjeblikket er der så vidt jeg ved kun to rejsebureauer der arrangerer skiture, til enten Borovets, Bansko eller Pamporovo. Måske får de snart nogle af de andre skiferiesteder i bjergene på programmet. Også her varierer priserne meget afhængigt af hotel-kvaliteten.

Vi har prøvet at bo på det billigste to-stjernede hotel. Det var der for så vidt intet i vejen med. Der var hvad der skulle være, varme på værelset og masser af varmt vand og overvældende meget, rigtigt god mad, både morgen og aften.

Hvis du vil se mere af landet kan du købe en pakkerejse hjemmefra. Flere danske rejsebureauer arrangerer busrundture. Disse rundture er dog forholdsvis dyre.

Hvis du vil spare penge, kan du vælge at købe en rundtur hos et af de bulgarske rejseselskaber i stedet. Så slipper du jo også for at rejse med en busfuld danskere ;-). Se nogle forslag her hos www.alexandertour.com

Sightseeing

Vi kan anbefale at du tager ud på guidede ture med en engelsk- (eller tysk-) talende taxichauffør, eller et af de lokale selskaber, der arrangerer busekskursioner. Aftal altid prisen inden I kører og betal først når I er tilbage.

Det er altid billigere og bedre end det dit danske charterselskab tilbyder. Ikke alene har du en lokalkendt guide helt for dig selv, det er også den bedste måde at lære noget om landet og befolkningen på. Måske får du en ven for livet ovenikøbet.

På egen hånd

Den erfarne rejsende kan sagtens begive sig ud på egen hånd. Tag et fly  og lej en bil. Eller endnu bedre, lej en taxi eller minibus med chauffør. Det koster stort set det samme. Og så har du givet en fattig bulgarer arbejde i den uge. Lige så snart man bevæger sig uden for de kendte feriesteder er priserne meget lavere og der er langt mellem engelsktalende.

Man kan selvfølgelig også vælge at køre til Bulgarien i sin egen bil. Der er lidt over 2.000 km og man bør beregne 2-3 dages kørsel hver vej. Turen kan dog ifølge sædvanligvis pålidelig kilde gøres på 22-28 timers koncentreret kørsel.

De fleste hoteller har bevogtet parkering.

Camping

Vi har kendskab til flere, der med svingende succes, har prøvet at campere i Bulgarien. Campingpladserne ligger meget spredt og er svære at finde. Der er dog en del campingpladser ved Sortehavet. Se eventuelt her Man skal bestemt ikke forvente sig luksus på en campingferie. Men hvis man er indstillet på at leve på feltfod, kan man få rigtigt mange gode oplevelser, der hvor bulgarerne selv holder ferie.

Personligt har vi den holdning, at når man kan bo på familiedrevne B&B for 100 – 160 kroner per nat per person, hvem gider så at sove i telt 😉

Vejene

Stort set alle vejskilte står nu med både de kyrilliske bogstaver og e vesteuropæiske bogstaver. Men man skal ikke forvente ikke vejskilte på de små veje. Det er rimeligt nemt at finde vej, hvis man har en god stedsans og et godt kort.

Men forvent ikke at du kan spørge de lokale om vej. Vi har kørt rundt med vores bulgarske ven og selv om han kunne tale sproget, var det helt normalt at de lokale ikke vidste, hvor den lokale attraktion for eksempel det lokale museum lå.

Vejenes kvalitet er meget svingende. Hold øje med huller og buler, der godt kan være så store at du får smadret bilen. Det er helt normalt at en tur på 120 km i bjergene, tager 3 til 4 timer!

Trafiksammensætningen er meget mere varieret end i Danmark. Du ser alt fra æselkærrer, hestevogne, cykler, knallerter, motorcykler, Trabanter, langsomt kørende ældgamle russisk byggede lastvogne, til moderne airconditionerede turistbusser og hurtige Mercedes’er. Og der overhales lystigt og ind i mellem meget hasarderet.

Mobiltelefon dækning

Dækningen er bemærkelsesværdig god, selv i bjergene. Utroligt mange bulgarer har en mobiltelefon.

WI-FI

De fleste barer, resturanter og hoteller tilbyder gratis internet.

Hotel-kvalitet

Der er rigtigt mange hoteller. En del af dem er gamle, noget nedslidte og enkelte er af en elendig kvalitet, men der kan sagtens være rent og pænt alligevel.

Men de fleste hoteller er efterhånden af normal vesteuropæisk standard, men stadig til fornuftige priser.

Man kan finde rigtigt mange af de bulgarske hoteller på www.booking.com

Toiletter

Kvaliteten spænder lige fra gammeldags ”pedal-lokummer” til moderne toiletter med træk og slip. De er normalt rene og pæne, men der er undtagelser.

Det bulgarske kloaksystem er mange steder ikke dimensioneret til at tage toiletpapir. Der er derfor spande til papiret på alle toiletter.

Drikkevand

Hvis du vil være helt sikker kan du købe kildevand på flaske. Men vandet fra vandhanerne kan normalt drikkes, også af danskere, dog ikke i de større byer.

Jeg har aldrig selv oplevet problemer efter at have drukket vandet.

Be the first to comment on "Gode råd om at rejse i Bulgarien"

Efterlad en kommentar