Frihedstoppen – et pilgrimssted

Peak Svoboda (Свобода връх) – eller på dansk frihedstoppen er en bjergtop i Rodopi-bjergene, tæt på landsbyen Davidkovo i nærheden af Banite.

Toppen kan når fra Svoboda-hytten, hvortil der er en ny asfaltvej. Herfra er der en klatresti med 604 trin til toppen. Opstigningen tager omkring en halv time. Undervejs er der 7 pavilloner med skygge og et rituelt springvand.  Der er også en turist-vandrerute til toppen, der starter fra landsbyen Davidkovo.

Indtil 1971 var toppen kendt som Eni Han Baba eller Eni Han Tepe. Før 1946 var toppen kendt som Momchil bjerget. På er der spor af en gammel trakisk helligdom, der var i brug fra 11. til 7. århundrede f.Kr.

De store sten på toppen kan have været brugt til astronomiske observationer og forudsigelser i forhistorisk tid.

Ifølge en tidligere borgmester i Davidkovo er stedet beskrevet af Herodes som et helligdom for vinguden Dionysos. Her har rodopi-beboere, både kristne og muslimske bulgarere fejret sommeren.

På toppen af ​​toppen er en plakette til minde om Momchil Voivoda, som menes at være begravet her. Læs mere om Momchil her.

Toppen blev i 2005 solgt til lokale muslimer, der opførte den meget kontroversielle nybyggede turban af Eni Han Baba

svoboda_top

Den udskældte muslimske ‘turban’ på toppen.

svoboda_trappe

På vej ned

ulovligt på resterne af det arkæologiske monument. Byggeriet har mødt mange protester fra og kristne organisationer, men det står der endnu og må betegnes som et muslimsk pilgrimssted.Udsigten er mageløs og er helt klart vandreturen værd.

Se flere fotos på facebook

svoboda_trappe_

Næsten nede igen