Første vinproducerende land i Europa

Der har været produceret vin i Bulgarien i mere end 5.000 år.

Ifølge nogle teorier, blev de første vinstokke i Europa bragt fra Mellemøsten og plantet i det, der nu er sydlige Bulgarien. I begyndelsen dyrkedes vinplanterne langs floden Maritsa, der gennemskærer Plovdiv.

Thrakien afgrænses af Balkanbjergene mod nord, Rodopi-bjergene og det Ægæiske Hav mod syd, og  Sortehavet mod øst. Den største del af Thrakien er en del af det nuværende Bulgarien.

Thrakerne forbandt sansynligvis vindyrkningen med tilbedelsen af guden Zagreus. Antikke kilder antyder, at thrakerne var blandt de bedste vinproducenter.

En thrakisk gudinde er mor til vinguden Dionysos

Professor Patrick McGovern fra University of Pennsylvania Museum i Philadelphia beskriver i en afhandling terorien om at Semele, en thrakisk gudinde, er mor til Dionysos. Navnet er ifølge ham et sammensmeltning af et thrakisk ord, der betyder “moder jord” og det gamle bulgarske ord “Землia” (Jord).

En af de mange myter om Semele siger, at gudinden blev gravid med Zeus. Da Hera fandt ud af det, tilkaldte hun Thrakerne og beordrede dem til at trække babyen ud af sin moders liv og brænde det. Ifølge en af legenderne, voksede de første vinstokke ud af asken.

Læs også: Dionysus og legenden om vin

Andre myter forbinder begyndelsen af ​​vinproduktionen med thrakerne. Ifølge Homer, var den mest populære vin i sin tid fra Maroneia, en by i Thrakien. Odysseus brugte denne vin til at få  Cyclops til at sove, før han spiddede øjet af Polyfem.

En anden thrakiske myte fortæller historien om Orestes og hans hund Sirius. Ifølge historien, fødte Sirius et stykke træ, som Orestes begravede i jorden. Det næste forår spirede den første vinstok.

Bulgarerne videreudviklede vinproduktionen

Thrakerne havde en etableret en veludviklet vinavl, som bulgarerne arvede og videreudviklede da de kom til Balkan. Efter at landet blev kristent blev vinfesterne blev reguleret af den ortodokse kirke. Men ritualer som bliver brugt ved fejringen af Saint Trifon og Trifon Zarezan har stadig meget til fælles med dyrkelsen af Dionysos. I middelalderen tog kirken vinproduktionen under sin beskyttelse.