Førkristne traditioner i Bulgarien

Mange af de bulgarske traditioner er klare levn fra de hedenske tider, hvor Perun, tordenguden, var de slaviske folks vigtigste gud.

Da Bulgarien indførte kristendommen i 800-tallet, var over halvdelen af ​​befolkningen allerede kristne. Alligevel besluttede de gejstlige at tage gøre livet lettere for dem, der ikke var kristne. Istedet for at forsøge at fjerne de førkristne traditioner, så lod biskopperne de hedenske ritualer indgå i den nye tro. Derfor er mange af nutidens kristne festligheder faktisk rent hedenske.

De mest populære helgener i Bulgarien er dem, der overtog funktioner og egenskaber fra de gamle guder. Således er St. Iliya efterfølgeren til Perun, St. Georg efterfølger den thrakiske rytter Heros, St. Trifon tog over efter Dionysos og St. Todor der er skytshelgen for hestene. Hver af dem har sin egen mærkedag, der fejres både i kirken og med populære ritualer i hjemmet.

En af de mest markante hedenske skikke, er dyre-ofringerne, der kaldes kurban. Der ofres et får og kødet koges sammen med indvolde og ris. Hertil serveres hvidt brød. Det er gratis at deltage i en kurban og alle er velkomne. Kurban’erne er stadig et meget vigtigt element i den bulgarske kultur. Der afholdes blandt andet kurban i julen, på Atanasovden, navnedagen for St. Konstantin og St. Helen, Spasovden og Gergiovden.

Læs også: Spasovden – Kristi Himmelfart

Lørdag den 14. juli 2018 blev der afholdt en stor kurban tæt på toppen af det lokale bjerg, Mechi Chal. Se fotos på facebook.

Søndag den 17. juli blev der holdt en stor kurban i landbyen Lilekovo, tæt på Chepelare. Se fotos på facebook.

Den 19.oktober 2013 blev der afholdt en kurban ved Ivan Rilski kapellet i Asenets. Se fotos på facebook

Kommentarer er lukket