Er det sikkert at rejse i Bulgarien?

European Capital of Culture Plovdiv 2019

NTripping har i slutningen af maj 2018 udgivet 10 Vigtige tips til rejsende i Bulgarien, om hvad man bør vide om at rejse sikkert til Bulgarien.

De anbefaler at man bruger sin sunde fornuft og ikke besøger steder eller gør ting, som du ikke ville gøre hjemme i Danmark. Hvis en situation føles forkert, er det nok ikke så sikkert. Lad ikke nogen komme for tæt på dig og vær altid være opmærksom. De anbefaler at man vender tilbage eller går ind i en nærliggende butik, hvor man kan bede om hjælp, hvis man føler sig usikker.

Rejsesvindel alle kan falde for

De fleste af former for rejsesvindel, praktiseres på næsten alle turistdestinationer på Jorden.

Men et par af dem, er særligt typiske i Bulgarien. Derfor bør du læse følgende linjer omhyggeligt før din rejse.

Tro mig, selv jeg har været tæt på at falde for nogle af dem! Det er så simpelt, men smart udført.

1. Den falske valutakurs

Bulgarien er for det meste en kontantøkonomi. Udenfor hovedstaden Sofia accepterer kun store kæder kortbetalinger. Som rejsende har man således brug for kontanter.

Og her gælder det enkle råd at man aldrig veksler penge andre steder end i banker. Den bulgarske valuta Lev er bundet til euroen, og den officielle valutakurs er 1,95 leva = 1,00 €.

Hvis du veksler andre steder skal du være ekstra forsigtig. Tjek at vekselkursen er korrekt, og at pengesedlerne er gyldige.Forhandlerne i de særlige veksleboder på turiststederne er ferme til at tilføje et ekstra ciffer til kursen og bytter 1,00 € til 1.195 leva.

Det kan midt i skyndingen være svært at bemærke forskellen.

2. De gamle, ugyldige pengesedler

De gældende bulgarske leva-sedler og mønter er udstedt efter 1999. Du kan tjekke, hvordan de ser ud på den bulgarske nationalbanks officielle hjemmeside.

Læs også: Den bulgarske valuta hedder Leva

Svindlere vil muligvis forsyne dig med gamle, ugyldige sedler eller mønter, når du veksler penge på gaden.

Du skal aldrig veksle penge på gaden. Du bliver med garanti snydt. Desuden er det forbudt.Denne form for svindel ved veksling af valuta rapporteres mest fra de store turistmæssige steder på den bulgarske sortehavskyst.

Hvis du ikke vil vidne til de mest almindelige penge svindel i Bulgarien – de falske valutakurser og de gamle sedler – undgå de turistmæssige steder på Sortehavskysten.

3. Tiggerne

Det tredje råd fra NTripping er aldrig, aldrig nogensinde at give penge til tiggere!

Ligegyldigt hvor elendige, fattige, unge, gamle eller handicappede de synes at være, tjener de faktisk flere penge, end du gør…

Sidste år blev en tigger ved Sortehavet afsløret da hun forlod resortet i en spritny Mercedes.

4. De falske taxier

Falske taxaer ikke er noget nyt, og jævnligt opleves i næsten alle større byer eller turiststeder, Men faktisk er falske taxafirmaer noget, du bør være ekstra forsigtig med, når du besøger Bulgarien.

I hovedstaden Sofia opererer en håndfuld kendte, etablerede og pålidelige taxiselskaber. Men svindlere kopierer deres klistermærker og får deres biler til at se ud som om de tilhører de pålidelige selskaber. De ændrer kun et bogstav i firmaets navn og et par cifre i telefonnummeret.

Den nemmeste og mest pålidelige måde at bestille en taxa på er via en app. Spørg dig for på dit hotel, spørg en ven eller en tjener.

5. Lommetyve i overfyldte områder

Det siger sig selv, at store menneskemængder tiltrækker lommetyve overalt i verden.

I Bulgarien er de mest populære steder for lommetyve busser og sporvogne. Nogle er så gode, at de kan  lette for dine værdigenstande, mens du venter et par sekunder ved et trafiklys på et gadehjørne.

For at undgå at blive rullet, skal du altid have styr på dine ejendele. Rygsække er ikke egnet til overfyldte steder, og hvis du absolut skal bære dine værdigenstande i en rygsæk, så bær den foran dig.

Den bedste måde at undgå at blive rullet på er, at altid være opmærksom på dine omgivelser. Lad ikke nogen komme for tæt på dig, hvilket betyder at det er bedre at vente på den næste bus, hvis den der lige kom, er jam-pakket.

Det anbefales at tage metroen eller en anerkendt taxa. Der er en konstant politis på metrostationerne, og hvis du følger de tidligere råd om taxaer, vil din chauffør passe godt på dig.

6. Den ’gratis’ gave

Vær ekstra opmærksom hvis en fremmed vil give dig noget; et postkort, et lille kristent ikon eller et armbånd. Personen vil insistere på det er gratis, men i det øjeblik du tager det, vil de fortælle dig, at du skal betale dem. De vil følge dig rundt og de vil ikke tage gaven tilbage, de er meget vedholdende. Trikket bruges overalt i verdenen – og altså også i Bulgarien. Du må ikke falde for det – modtag aldrig noget fra en fremmed.

7. Den opblæste regning

Før du betaler din regning i restauranten, hvor du lige spiste eller afleverer penge til bartenderen, skal du tjekke om regningen lyder på det korrekte beløb. Nogle gange finder du en ekstra salat eller en øl, du ikke bestilte på regningen. Sjældent er det en ærlig fejl, oftere er det din tjener, der forsøger at lave et par ekstra håndører. Vær høflig og påpeg fejlen. De fleste undskylder og retter din dit regning.

8. Den fraværende billet

Når du rejser med offentlig transport i Bulgarien, skal du købe din billet på forhånd. Det er muligt at købe det fra føreren, men det kan være næsten umuligt at få en billet, medmindre du har aftalte penge. Turister har rapporteret, at de tog bussen fra lufthavnen uden billetter, og føreren nægtede at sælge dem fordi de ikke havde nøjagtige penge. Øjeblikke efter at bussen var afgået fik de en bøde for ikke at have gyldige billetter.

Når du bruger metroen, skal du huske, at billetterne kun er gyldige på tidspunktet og fra stationen for køb.

Billetmaskinerne på metrostationerne er lige til, på trods af nogle små fejl: For eksempel betyder ’Ресто’ ’Change’.

9. De mørke sidegader

De fleste sidegader i Bulgarien er dårligt oplyst om natten. Dette betyder ikke nødvendigvis, at du bliver rullet, hvis du vandrer hjem til fods om natten. Men det betyder simpelthen, at det kan være farligt at gøre det, da der ofte er hindringer i vejen, for eksempel skæve fortovsfliser, et manglende kloakdæksel og lignende. Tag en længere rute og brug hovedgaderne til at gå hjem eller ring efter en taxa.

Risikoen er ikke det værd, især hvis du fået et par drinks og ikke er fuldt koncentreret.

10. Vilde hunde og katte

Desværre møder man stadig vilde katte og hunde på gaderne i de fleste bulgarske byer. Men de anbefales kraftigt, at man holder sig fra at forsøge at røre dem, give dem mad eller at tage dem med tilbage til hotellet, eller hvor du bor.

De kan bære på utallige sygdomme og blive meget aggressive på et øjeblik. Men som regel sker der ikke noget hvis du bare holder afstand og forsøger at undgå direkte konfrontationer.

Ikke-svindel:

Du vil nok også opleve folk, der sælger små ting ved dit bord. Nogle gange når man spiser ude, vil gamle kvinder nærme sig dit bord, for at sælge for eksempel blomster. Andre gange kan unge tilbyde dig nøgleringe, penne eller små souvenirs på dit restaurantbord. De vil efterlade dem på bordet sammen med en note og sige, at de er produceret af døve eller handicappede.

Det er ikke svindel!

I stedet for at tigge, prøver disse mennesker at tjene et par ekstra Levas for at kunne købe sig noget at spise. Hvis du føler at du kan undvære nogle få mønter, kan du købe en lille ting, som du kan bruge som en gave eller selv beholde som en god påmindelse om, hvor heldig du er at kunne rejse til smukke steder som Bulgarien.

Så er Bulgarien sikkert – hvad er dommen?

Tro ikke på dem der fortæller dig, hvor usikkert Østeuropa og især Bulgarien er! I stedet skal du kigge på fakta med et upartisk sind.

I sammenligning med de vesteuropæiske lande, hvor terrorbomber eksploderer jævnligt, og det nærliggende Tyrkiet, som ligger på grænsen til et diktatur, er situationen i Bulgarien ret fredelig.

Mens Parlamentet i nabolandet Makedonien for nylig gik i opløsning på grund af etnisk intolerance, fortsætter bulgarerne med at leve i harmoni og byde velkommen til migranter. Mens bomberne faldt i det tidligere Jugoslavien i 1990’erne, kunne alle etniske grupper sidde ved det samme bord i Bulgarien og sørge og feste sammen.

Så sluk for fjernsynet, smid din avis ud og luk browserens faneblad med overdrevne nyheder.

Bulgarien er sikkert for både rejsende og lokalbefolkningen!

Nu da vi har det ude af vejen, hvad venter du så på? Start straks med at planlægge din rejse til Bulgarien!