Dionysos og legenden om vin

Den thrakiske vingud Zagreus (Загрей) menes at være inspiration for den græske vingud Dionysos.

Dionysos er forbundet med vin, glæde og fester. En legende fortæller, at Dionysos blev født fra faderens Zeus’ lår, efter at han havde ligget med Persephone. En anden at Dionysos var var søn af Zeus og den jordiske kvinde Semele, datter af gudinden Harmonia, som selv var datter af Afrodite.

Men der er enighed om at han var et resultat af én af ​​hans talrige affærer. Derfor kunne Zeus’ hustru,  Hera ikke lide drengen. De olympiske guder var dog glade for den unge Dionysos, fordi han var smuk og glad.

Da Dionysos nåede ungdomsårene begyndte han at dyrke mænadernes selskab. De var en gruppe af kvinder, der var kendte for at være useriøse, for deres seksuelle appetit samt for deres fester, der til tider forvandlede sig til orgier.

Snart Dionysos forlod Olympen med sit følge af mænader , for at rejse og opleve verden. En af gruppens tidlige rejser tog dem til en smuk by med pragtfulde haver. Hustruen til byens hersker var berømt for sin uovertrufne skønhed.

Dionysos hørte om hendes skønhed og ønskede at forføre hende. Han så hende i en af ​​haverne og overtalte hende til at følge ham i hans rejser over hele verden. Hun accepterede og flygtede fra sin mand til at slutte Dionysos og mænader. Således blev hun Dionysos første hustru.

Hun havde langt, rødt hår, en vellystig krop, et lidenskabelig temperament og et useriøst sind, så hun blev et perfekt match til den lystige gruppe af rejsende. Således rejste Dionysos, hans smukke kone og mænaderne over hele verden, morede sig ved hvert stop, organiserede fester og medførte kaos og letfærdighed. På en eller anden måde hypnotiserede deres adfærd almindelige mennesker og hvor de gvorde holdt, afbrød folk deres gøremål og deltog i festlighederne.

En af deres stoppesteder blev tilfældigvis en by, der blev regeret af broderen til den mand, Dionysos’ hustru forlod. Besøget skabte en perfekt mulighed for Hera, Zeus’s kone, der ikke kunne lide Dionysos, for at straffe Dionysos. Hun optrådte i den bedragne mands drømme og fortalte ham hvor hans hustru befandt sig og opfordrede ham til at hævne Dionysos ved at dræbe hende. Så manden sneg sig ind hvor Dionysos og hans følge festede og gennemborede den smukke kvinde med en dolk.

Dionysos var oprørt. Han forvandlede straks manden til en klippe og tog den døende kvinde i sine arme. Han kunne ikke bringe hende tilbage til livet, men han ønskede at skabe et evigt minde om hende. Han ønskede at hun skulle blive til en plante, der var vild og lidenskabelig som hende, og at plantens saft skulle bringe lykke og frivolitet ligesom deres kærlighed. Og så, da kvinden døde, forvandledes hun til en vinstok. Snart hang der drueklaser fra planten. Dionysos plukkede dem; deres farve var ligesom hans afdøde hustrus hårfarve, deres smag var som smagen af ​​hendes læber. Dionysos pressede saften ud af druerne og satte den til side. Han erklærede flere dages sorg.

Uger gik inden den sønderknuste Dionysos satte en stopper for sørgedagene. Han beordrede sin gruppe, til at drikke druesaften, inden de rejste videre. Den gærede saft påvirkede deres kroppe og de følte en guddommelige rus og lykke og de begyndte at feste ligesom da den smukke kvinde stadig var med dem. Efter at de blev ædru, tog Dionysos nogle grene med sig og besluttede at berejse verdenen, plante vinstokke og lære folk hvordan man laver vin, så at hans elskede kunne leve for evigt.

Kommentarer er lukket