Det bulgarske køkken

bulgarsk_mad

bulgarsk_mad

Maden i Bulgarien er generelt fremragende. Meget dyrkes økologisk og det kan smages. Vær opmærksom på at grøntsagernes kvalitet svinger efter årstiden, tomater er selvfølgelig bedst om sommeren.

Kød

Bulgarien er stort set selvforsynende m.h.t. landbrugsprodukter. Det foretrukne kød er gris, lam, kylling, kalv og fisk. Kun i yderst sjældne tilfælde fås okse- eller kalvekød. Kødet serveres grillet, stegt, ovnbagt eller kogt, men meget sjældent friturestegt. Ofte startes en ret med at stege noget kød (kylling eller svin) i en keramikpotte over åben ild (Gyuveche), hvorefter grøntsager /tilbehør tilføjes i samme gryde/pande, tidsbesparende og brændselsøkonomisk.

Mange steder serveres der også fisk. En grillet eller stegt friskfanget fjeldørred eller gedde kan varmt anbefales.

Mejeriprodukter

De foretrukne mejeriprodukter er yoghurt og ost. Der er to typer ost; sirene (feta-type = salt hvid ost) og kaskaval (gul ost).

Den mest almindelige yoghurt er lavet på komælk, men man kan også finde de kraftigere typer lavet på fåre-, gede- eller bøffelmælk. Mange bulgarere spiser yoghurt hver dag – fra tre måneders alderen, og de laver det selv derhjemme.

Yoghurt med agurk, valnødder og eventuelt hvidløg (Snesjanka salat) er en anden lokal favorit. Det er næsten Tzaitiki som vi kender den fra Grækenland, men bulgarerne siger at det er deres opfindelse. En varm dag smager den traditionelle kolde yoghurt suppe, kaldet Tarator med agurk, hakkede valnødder og hvidløg pragtfuldt.

Varieret tilbehør og masser af salat

Tilbehøret er rigt varieret, selvom friturestegte kartofler nu om dage er det foretrukne når man spiser ude.

På spisekortet findes ofte både ris, majs, bønner, linser, kartofler, rød- og hvidkål, gulerødder, tomater, hvidløg, græskar, auberginer, squash, løg, champignon, blomkål, spinat, selleri, grøn salat, radiser og oliven.Mange af grøntsagerne serveres kolde i form af en salat.

Indflydelsen fra udlandet gør sig gældende, så der serveres også lokale varianter af burgere, hotdogs, pizza og selvfølgelig også pasta, ketchup og mayonnaise.

Frugt og nødder

Der produceres store mængder af frugt; Kirsebær, hindbær, jordbær, blåbær, brombær, æbler, ferskner, pærer, blommer, abrikoser, vandmeloner, meloner, grapefrugter og selvfølgelig vindruer. Kirsebærsæsonen starter allerede i maj.Også nødder; peanuts, valnødder, hasselnødder, mandler og kastanier.

Det bulgarske køkken er selvfølgelig nært beslægtet med det russiske, tyrkiske og græske. Det er en blanding af typiske traditionelle retter og mad fra resten af verden.

Et typisk måltid

Et typisk måltid starter med en suppe eller en salat. Og der er ingen der kigger skævt hvis man nøjes med det. Dernæst spises hovedretten. Og til specielle festlige anledninger spises der også dessert.

Man kan sagtens dele de forskellige retter, hvis man synes at portionerne er for store. Det er også helt almindeligt at bestille flere forskellige salater og hovedretter og så bede om flere tallerkener, så man kan dele dem.

Nationalretten

Som en af de kendteste nationalretter bør nævnes Shopska Salat, bestående af tomater, skrællede agurker, lidt løg og lidt rød eller grøn peberfrugt overdrysset med revet sirene (salt fetaost). Hertil drikkes den lokale snaps Rakia lavet på vindruer eller den lokale ouzo kaldet Mastika. De lokale kunne ikke drømme om at drikke øl eller vin til, det er noget man drikker til hovedretten.

Fantastiske æg

Prøv også en omelet lavet på de farverige økologiske æg, de fås med meget varieret fyld; den hvide ost der minder om feta, den gule ost der minder om cheddar, bjergchampignon, skinke o.m.a., de er fremragende alle sammen. Til alle retter kan man få det lokale lyse brød i tykke skiver, friskt eller ristet.

Lokale restauranter

Hvis man spiser på en restaurant uden for de store turistområder, så kan det anbefales at man begynder med at bestille forretten og venter med at bestille hovedretten til man er færdig med den. Ellers risikerer man at få alle retterne serveret på en gang.

Restauranterne på turiststederne

De fleste restauranter på turiststederne har et spisekort af imponerende dimensioner, men det er bestemt ikke ensbetydende med at de kan servere det hele. Hvis man beder om noget de ikke har, får man som regel at vide, at det har de ikke, men det er sket at de intet siger og bare serverer noget andet der ligner.

Bulgarsk keramik

De fleste turiststeder serveres maden på den traditionelle bulgarske keramik med flotte dekorationer. Også vin og spiritus serveres tit i keramik krus/”glas”.

Middag med show

Mange restauranter i turistområderne tilbyder folklore show med efterfølgende ilddans. Det er en oplevelse og kan bestemt anbefales. De bulgarske folkedansere er hurtige på fødderne og iført de flotteste folkedragter. Man kunne fristes til at sammenligne med danserne i Riverdance.

Flamberet mad er ikke sjældent et festligt indslag i sådanne arrangementer.

Kig efter Cheverme hvis du er til helstegt grillet lam, det smager pragtfuldt!

Be the first to comment on "Det bulgarske køkken"

Efterlad en kommentar