Bulgarske vine

Man mener at Bulgarien begyndte at producere vin for ca. 5000 år siden. Og der laves fortsat fremragende vin i Bulgarien.

Historisk set kan Bulgarien føre sin vintradition tilbage til Thrakerne. Thrakerne var det første folk, der beboede området, der i dag er Bulgarien. Thrakerne var bl.a. kendt for at fremstille fyldige rødvine.  Thrakerne drak selv meget vin men brugte også vin i religiøse ritualer.

Der er sket en kæmpe udvikling i den Bulgarske vinindustri i de sidste 10 år efter Bulgarien blev medlem af EU i 2007. Bulgarien har vundet et imponerende antal priser fra diverse store internationale vinkonkurrencer indenfor de sidste 5 år.

Der produceres store mængder af både rødvin, rosé og hvidvin. De almindeligste vine er lavet på enten Cabernet Sauvignon eller Merlot.

Der findes flere rødvinsdruer som er helt specielle for Bulgarien, der i blandt Mavrud og Gamza. Specielt er Mavruddruen spændende.

Mavrud er en gammel druesort som bulgarerne er meget stolte af. Druen har fødested i de Trakiske lavlande omkring Plovdiv og Asenovgrad. Druen holder meget af tørhed og varme. Navnet Mavrud er sandsynligvis forbundet med det græske ord ‘mavro’, hvilket betyder sort. Mavrud-druerne er sorte og lidt blålige. Vinene fremstillet af Mavrud varierer i stil, afhængig af regionen og udbyttet. Mavrud-vin udvikler sig i egetræsfade, og får stærke og komplekse aromaer og en fyldig krop. Mavrud kan blandes med Cabernet Sauvignon, Merlot eller Rubin.

Vinrejser

De mest kendte ferieområder ligger ud mod Sortehavet. Kyststrækningen og feriesteder som Sunny Beach og Golden Sands har i mange år lokket solhungrende feriegæster.

Hovedstaden Sofia, kulturbyen Plovdiv og Bulgariens mange bjergrige områder og små landsbyer har ikke fået nær så meget opmærksomhed fra Skandinaverne. Og det er lidt synd. Storslået natur, bløde bakker, charmerende landsbyer, imponerende bjerge, fascinerende kultur, rig historie, ældgamle traditioner, flinke mennesker, god mad og fremragende vine kendetegner den ægte Bulgarien som få turister kender. Så for dem som vil prøve noget andet end strandene, og holder af god mad og vin er en kulturel vinrejse i Bulgarien et godt alternativ.

Danskejet rejsebureau

Bulgaria Wine Tours er et lille danskejet rejsebureau, som er specialiseret indenfor vin-, mad-og kulturrejser i Bulgarien. Rejserne kommer i forskellige typer. Grupperejser med andre rejsende til forskellige Bulgarske vinregioner arrangeres typisk 4-6 gange årligt. Grupperne er små grupper på 4-12 personer. Individuelle rejser kan arrangeres for 2 personer, eller for en familie, vennegruppe eller arbejdskolleger. Weekendrejser er korte vin-ture på 3 dage.

Befinder man sig i enten Sofia eller Plovdiv kan man også komme på dagsudflugt til en vingård og få smagt højkvalitetsvine fra en Bulgarsk vinproducent. Udover vinsmagningerne og besøg på vingårde lægges der vægt på kulturelle og historiske seværdigheder. Man kommer ud og oplever den Bulgarske natur og landsbyliv.

Det Bulgarske køkken vises frem, og som rejsende får man mulighed for at smage lækre Bulgarske retter. Firmature, bryllupsrejser, venindeture eller herreture med vin som rejsetema kan Bulgaria Wine Tours også hjælpe med.

Læs mere om Bulgaria Wine Tours på www.bulgariawinetours.com eller kontakt Zina Sørensen på zina@bulgariawinetours.com om vinrejser i Bulgarien.

En 5000-år gammel vintradition fortsætter 🙂

Efterlad en kommentar