Bulgarske madopskrifter

bg_mad_og_vin

Maden i Bulgarien er for det meste fremragende. Bulgarerne elsker deres traditionelle retter og mange af dem serveres på de lokale restauranter. Men mange af de danskere som har været i Bulgarien har ikke oplevet det traditionelle bulgarske køkken.

Det skyldes især sprogbarrieren, idet det kan være svært at læse et bulgarsk menukort med kyrilliske bogstaver. Men det skyldes også manglende kendskab til den bulgarske madkultur.

En herboende dansker, ejendomsmægleren Robert Møller har  derfor forfattet en ’spiseguide’ til det bulgarske køkken, som er lige til at printe ud og tage med på restauranten. I guiden er beskrevet nogle af de traditionelle bulgarske retter som findes på de fleste menukort.

Navnene på menuerne er skrevet med lydord og med kyrilliske bogstaver. Ingredienserne er beskrevet på dansk.

Du han hente spiseguiden her. spiseguide til det bulgarske køkken

Bulgarske madopskrifter

Jeg har fundet lidt forskellige traditionelle bulgarske opskrifter. Jeg har prøvet at lave mad efter dem de fleste af dem. Og alle retterne har jeg smagt i en eller flere varianter i Bulgarien.

Der vil forhåbentlig komme links til flere :-)

Kisela mljako

En ting der bør fremhæves er den gode yoghurt (Кисело мляко)

Flere opskrifter er meget velkomne! Send dem endelig til mig


Supper

Bulgarerne spiser meget suppe – det er en typisk frokostret til mellem 1 og 3 leva. De spiser hvedebrød til.

Her kommer nogle af favoritterne:


Salater

Bulgarerne elsker deres salater -så meget at den bulgarske nationalret er en salat. Salat serveres som forret med Rakia eller Mastika til.

Shopska salata – Шопска салата, tomat/agurke salat med revet hvid ost

Snezhanka salata, yoghurt/agurke salat (med hvidløg)

Kål salat

Kyopulou – aubergine salat m/hvidløg

Bønnesalat af kogte bønner


Småretter eller tilbehør

Bulgarerne har mere end én nationalret, udover Shopska Salat – er de alle store fans af banitsa og spiser det hver uge og endda næsten dagligt. Der er en banista til enhver lejlighed.

Hvis du besøger Bulgarien, bør du prøve de lokale banitsa’er. Ikke at spise en banitsa i Bulgarien ville være som ikke at spise en pizza i Italien, eller æbletærte i USA eller fisk og chips i Storbritannien. Det er en vigtig del af Bulgariens køkken, at næsten enhver kan prøve, uanset din kost eller smag.

Banitsa, (Баница) 3 forskellige varianter

Patatnik – пататник, en traditionel kartoffelret

Sarmi – Сърми, Vinbladsdolmere

Sirene po Shopski, ovnbagt Feta med tomat

Liutenitza, grønsagspuré


 

Hovedretter

Moussaka – МусакаShashlik_sm

Gyuveche, en ovnbagt ret med ost, kød og grønsager

Kavarma, sammenkogt ret – flere varianter

Foto: Shashlik / Grillspyd


Desserter og bagværk

Creme Caramel (Крем Карамел)

Baklava – nøddetærte

Pandekager med is ses alle vegne (Ingen opskrift)


Juleopskrifter

Tikvenik – græskarkage (Banitsa med græskar)