Bulgariens historie: Hvor kom bulgarerne fra?

Dette kapitel dækker årene op til det 2. århundrede

De første bulgareres etniske oprindelse og sprog

Den ældste og samtidigt mest udbredte teori er at det oprindelige nu uddøde bulgarske sprog tilhørte den tyrkiske sprogstamme. Det er mest almindelig klassificeret som Bulgarsk-tyrkisk, en fjern afart af tyrkisk. Det eneste beslægtede sprog der stadig tales er Chuvash, som tales i den russiske stat af samme navn. (Jeg har ikke kunnet finde det danske navn).

De første bulgarere har brugt et alfabet som lignede Orkhon alfabetet, der faktisk minder mig lidt om vores runer.

Se mere her – på engelsk.

På den anden side er der tegn på at dele af grammatikken og en hel del ord stammer fra Iran, hvilket kan betyde at sproget stammer derfra. Tilhængerne af denne nyere teori påstår at sproget oprindeligt var iransk, men senere blev domineret af tyrkisk på grund af hunnernes militære herredømme. Et af de vigtigste argumenter er at bulgarerne skrev fra venstre til højre i modsætning til tyrkerne. Et andet vigtigt argument er at antikkens historieskrivere altid har skelnet tydeligt mellem tyrkerne og bulgarerne. De refererede til bulgarerne som hunnere, sarmatianere og scythianere men aldrig som tyrkere. Indtil flere skriftlige vidnesbyrd er undersøgt, vil denne diskussion forblive åben.

Proto-bulgarerne

De antropologiske data samlet fra tidlige bulgarske gravpladser i Bulgarien og på de ukrainske sletter viser at bulgarerne var høje mennesker af kaukasisk afstemning, med kunstigt deformerede kranier af den ”brachycephalic” type (med opstoppernæser) med svage mongolide træk. Den samme antropologiske type der er fundet i det centrale asien mellem floderne Syr Darya og Amu Darya, det nuværende Usbekistan. De gamle grækere kaldte området for Bactria og de lokale kaldte det Bukhara, Bokhara eller Balhara.

Aral_map

Man formoder at bulgarerne oprinder derfra. Det er udelukkende af bekvemmelighed, for nemt at kunne skelne mellem de nutidige bulgarere og de bulgarere der skabte en bulgarsk nation, med basis i de slaviske sprog, i det 9. og 10. århundrede, at man nu kalder de første for proto-bulgarere eller turko-bulgarere. Bulgarere kaldte de sig selv og det samme gjorde alle i deres samtid inklusive byzantinerne. Så det kalder vi dem også her.

Man gætter på at bulgarerne oprindeligt stammer fra højlandsregionen Altai i Siberien. Her på kortet (beklager den forringede billedkvalitet…) ses det første Bulgarien kaldet Bolgarlar.  Bulgarerne har åbenbart været talrige, for store grupper af dem begyndte at vandre mod Europa i tiden mellem det 2. århundrede og det 6. århundrede.

Volga_Bulgaria

Der hersker ingen tvivl om at bulgarerne led store tab i deres bestræbelser på at nå frem til de romerske besiddelser. Men de var alligevel talrige nok til at grundlægge to magtfulde nationer, en nær ved Volga og en anden tæt på Donau, samt et befolke store områder i andre stater også.

Læs om udvandringen til Europa her

Kommentarer er lukket