Bulgarien – Vinens Land

Bulgarien er stadig et forholdsvist ukendt vinland – især for os i Danmark.

Lækre sandstrande, billig mad og fantastisk solvejr kender man fra Bulgarien. Måske ved man at Bulgarien også er et populært skisportssted i vinterhalvåret.

Bulgarien har ikke ry for at være hverken et mad- eller vinmekka. Ikke desto mindre har det lille sydøstlige Balkan land meget at byde på indenfor både gastronomi og kulturoplevelser.

Lidt om vinens historie

Man mener at Bulgarien begyndte at producere vin for ca. 5000 år siden. Historisk set kan Bulgarien føre sin vintradition tilbage til Thrakerne. Thrakerne var det første folk, der beboede området, der i dag er Bulgarien. Thrakerne var bl.a. kendt for at fremstille fyldige rødvine.  Thrakerne drak selv meget vin men brugte også vin i religiøse ritualer. Senere blev vin en vigtig handelsvare for Bulgarien.

Læs også: Første vinproducerende land i Europa

I 1980erne var Bulgarien faktisk en af de største vinproducenter i verden. I dag ligger Bulgarien på plads nr. 21 i verden.

Læs også: Bedste vinhøst i 20 år i Bulgarien

Vinproduktion i Bulgarien har haft sine op-og-nedture. I kommunist-tiden blev alle vinmarker kollektiviseret ved statslig tvang. Private jordejere og vinbønder mistede altså deres vinmarker og var ikke længere i stand til at producere vin selvstændigt. Man havde i stedet store vinkollektiver hvor vin blev masseproduceret – især Merlot og Cabernet Sauvignon blev der lagt vægt på.

Det medførte at Bulgarien blev den 2. største vinproducent i hele verden, men ulempen var at kvalitet var ikke i fokus, og Bulgarsk vin af lavt kvalitet blev eksporteret til Rusland og de gamle lande indenfor Sovjetunion og Østblokken.

I dag er vinproduktion privatiseret. Landet producerer ikke længere vin i store mængder, men der er til gengæld langt mere fokus på kvalitetsvine til fornuftige priser. De nye vinproducenter er i høj grad motiveret til at lave vine af høj kvalitet.

Der er sket en kæmpe udvikling i den Bulgarske vinindustri i de sidste 10 år efter Bulgarien blev medlem af EU i 2007. Bulgarien har vundet et imponerende antal priser fra diverse store internationale vinkonkurrencer indenfor de sidste 5 år.

Bulgaria_Wine_Tours_

Bulgariens vinregioner

I 2015 var der 252 vinproducenter i Bulgarien. Tallet forventes at være omkring 300 vinproducenter i 2017. Bulgarien opdeles i fem vinregioner:

1. Danubian Plain (Nordbulgarien)

Denne del af Bulgarien grænser op til Donaufloden med Rumænien på den anden side af den mægtige flod. Mod vest finder man Serbien og mod øst findes Sortehavskysten. Regionen har et tempereret fastlandsklima. Lave vintertemperature og varme somre kendetegner områdets klima. Typiske druesorter er Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Pamid, Gamza og Pinot Noir.

2. Black Sea (Østbulgarien)

Regionen strækker sig langs kysten af Sortehavet. Klimaet er maritimt med milde vintre og moderate men varme somre. Efteråret er langt, tørt og mildt. Her produceres der især hvidvine men også rosé, røde og dessertvine. Typiske druesorter er Dimyat, Riesling, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Traminer og Gewürztraminer.

3. Valley of The Roses (Rosendalen)

Rosernes dal ligger lige under Balkanbjergene og er Bulgariens mindste vinregion. Navnet ”Rosendalen” er grundet de mange rosenmarker i regionen. Udover vin producerer Bulgarien også store mængder af rosenolie. Dalen er omringet af bjerge, og er derfor beskyttet fra høje temperaturer. Tørre og friske hvidvine produceres i området såsom Muscat, Riesling, Rkatsiteli og den lokale Rød Misket, som fremstiller en rig og elegant hvidvin.

4. Thracian Valley (Sydbulgarien)

De Thrakiske lavlande (Thracian Valley) er den største vinregion. Klimaet veksler mellem kontinental og middelhavsklima. Somrene er meget tørre og varme. Vintertemperaturene er lave. Efterårene er varme. I regionen gror man 90% røde druesorter. Der fremstilles primært fyldige rødvine, men også rosé og hvidvine. Her kan man finde druer som den lokale Mavrud, Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscat, Pamid, Rubin og mange flere.

5. Struma River Valley (Sydvestbulgarien)

Det sydvestlige hjørne af Bulgarien er opkaldt efter floden som løber gennem regionen: Struma. Strumadalen har varme somre og veksler mellem et kontinentalt og middelhavsklima. 98% af druerne fremstiller rødvine. Området er unikt. I regionen dyrker man Melnik druesorterne. Melnik druerne er blevet et kendetegn for området.

Man taler meget om to kloner af Melnik-druen. Broad-leaved Melnik (bredbladede Melnikdrue) er en ældgammel drue som har eksisteret i tusindvis af år. Druen kan være vanskelig at arbejde med, og har en sen modenhed. Melnik 55 er en nyere klon, som er nemmere at arbejde med og modner tidligere på året. Vinene fremstillet af denne drue varierer meget i stil. Når den er ung kan man finde aromaer og smag af modnet (sorte) frugt, krydderi og knust sort peber.

Melnik producerer levende og elegante vine, der nyder godt af en lavere serveringstemperatur. Andre druesorter er Merlot og Cabernet Sauvignon. Vinene er fyldige og har et karakteristisk sydligt præg.

Ifølge EU har Bulgarien officielt to store vindistrikter: (1) Danubian Plain PGI (Donausletten) og (2) Thracian Lowlands PGI (Thrakiske Lavlande). Derfor vil man for det meste se enten Danubian Plain eller Thracian Lowlands på Bulgarske vinflasker.

vinsmagning_Bulgaria_Wine_3

Bulgarske druesorter

Bulgarien har ca. 60 000 hektar vinmarker. 70% af druerne er internationale druesorter. 30% af druerne er lokale druesorter. De lokale druer er først nu ved at komme mere frem og blive populære igen efter at man i 1980erne satsede på druer som Cabernet Sauvignon og Merlot. De mest lovende lokale druer er:

Røde druer

• Mavrud
Mavrud er en gammel druesort som bulgarerne er meget stolte af Mavrud vin. Druen har fødested i de Trakiske lavlande omkring Plovdiv og Asenovgrad områderne. Druen holder meget af tørhed og varme. Navnet Mavrud er sandsynligvis forbundet med det græske ord “mavro”, hvilket betyder sort. Mavrud-druerne er sorte og lidt blålige. Vinene fremstillet af Mavrud varierer i stil, afhængig af regionen og udbyttet. Mavrud vin udvikler sig i egetræsfade, og får stærke og komplekse aromaer og en fyldig krop. Mavrud kan blandes med Cabernet Sauvignon, Merlot eller Rubin.

• Rubin
Rubin er en krydsning mellem Nebbiolo og Syrah, og blev skabt i Bulgarien i 1944. Druen blev mere udbredt i 1950erne. Vine fra Rubin er blevet mere populære på det bulgarske marked. Nogle vingårde producerer blandinger af Mavrud og Rubin. Disse blandinger bringer det bedste ud af de to lokale druesorter og er en interessant oplevelse for enhver vinkender.

• Broad-Leaved Melnik
Shiroka Melnishka Loza [Broad Leaved Melnik] er en gammel bulgarsk druesort, som man har dyrket siden oldtiden i Melnik-regionen i det sydvestlige Bulgarien. Vinene fra Shiroka Melnishka Loza var et meget efterspurgt produkt af velhavende europæiske familier i det 19. århundrede. En sjov men ukendt historie er at vine fra Shiroka Melnishka Loza var en af Winston Churchills favorite. Den berømte politiker købte hvert år 500 liter Melnik vin.

vinsmagning_Bulgaria_Wine_2

Hvide druer

• Dimyat
Dimyat er en gammel hvid druesort. Den dyrkes hovedsageligt langs Sortehavskysten, men også i nogle områder i det østlige og sydlige Bulgarien. Druen producerer tørre, hvide vine med diskrete vanilje nuancer. Dimyat bruges også til fremstilling af lokal brændevin (bulgarsk rakia), naturlige mousserende vine og hedvine.

• Rød Misket
Rød Misket [Misket Cherven] er en gammel bulgarsk druesort, der næppe kan findes andre steder. Rød Misket er til stede i hver vinregion i Bulgarien, men er allermest udbredt i Rosendalen. Navnet kan være forvirrende, men denne lyserøde drue producerer fremragende tørre hvide vine. Vinens blandes ofte for at forbedre syrligheden.

• Tamianka
Det officielle navn på Tamianka er Muscat Blanc à Petits Grains. Det er en interessant drue, der producerer en frisk og sprød hvidvin, der parrer godt med fisk og endda lidt krydret mad. Aromaer af moden frugt, blomstre og krydderier. Druen er relativ vanskelig at arbejde med, og der er ikke mange bulgarske Tamianka vine på markedet. Tamianka vine kommer ofte fra en lille område kaldt Sakar i Sydøstbulgarien.

vinsmagning_Bulgaria_Wine_4

Vinrejser

De mest kendte ferieområder ligger ud mod Sortehavet. Kyststrækningen og feriesteder som Sunny Beach og Golden Sands har i mange år lokket solhungrende feriegæster.

Hovedstaden Sofia, kulturbyen Plovdiv og Bulgariens mange bjergrige områder og små landsbyer har ikke fået nær så meget opmærksomhed fra Skandinaverne. Og det er lidt synd. Storslået natur, bløde bakker, charmerende landsbyer, imponerende bjerge, fascinerende kultur, rig historie, ældgamle traditioner, flinke mennesker, god mad og fremragende vine kendetegner den ægte Bulgarien som få turister kender. Så for dem som vil prøve noget andet end strandene, og holder af god mad og vin er en kulturel vinrejse i Bulgarien et godt alternativ.

Danskejet rejsebureau

Bulgaria Wine Tours er et lille danskejet rejsebureau, som er specialiseret indenfor vin-, mad-og kulturrejser i Bulgarien. Rejserne kommer i forskellige typer. Grupperejser med andre rejsende til forskellige Bulgarske vinregioner arrangeres typisk 4-6 gange årligt. Grupperne er små grupper på 4-12 personer. Individuelle rejser kan arrangeres for 2 personer, eller for en familie, vennegruppe eller arbejdskolleger. Weekendrejser er korte vin-ture på 3 dage.

Befinder man sig i enten Sofia eller Plovdiv kan man også komme på dagsudflugt til en vingård og få smagt højkvalitetsvine fra en Bulgarsk vinproducent. Udover vinsmagningerne og besøg på vingårde lægges der vægt på kulturelle og historiske seværdigheder. Man kommer ud og oplever den Bulgarske natur og landsbyliv.

Det Bulgarske køkken vises frem, og som rejsende får man mulighed for at smage lækre bulgarske retter. Firmature, bryllupsrejser, venindeture eller herreture med vin som rejsetema kan Bulgaria Wine Tours også hjælpe med.

Læs mere om Bulgaria Wine Tours på www.bulgariawinetours.com eller kontakt Zina Sørensen på zina@bulgariawinetours.com om vinrejser i Bulgarien.

En 5000-år gammel vintradition fortsætter.

Vi ses i Bulgarien….

Foto og tekst af Zina Sørensen. Venligst udlånt af Bulgarien.dk

Bulgaria_Wine_Tours-