Bulgarien fejrer Todorovden med hestevæddeløb

Den første lørdag i påskefasten er i Bulgarien kendt som Todorovden (Todors dag), ifølge de ortodokse traditioner. Dagen bliver også kaldt Hestepåske.

Todorovden i 2017 faldt på lørdag den 4. marts. På dagen æres ​​hesteopdrætterne normalt med hestevæddeløb.

I Chepelare blev dagen traditionen tro fejret med en hesteparade op gennem gågaden. Og bagefter var der hestetræk, der afvikles ligesom traktortræk – bare med heste. De fleste af hestene i Chepelare anvendes i skovbruget, og denne ene gang om året dyster de om hvem der kan trække de tungeste træstammer. For overblikkets skyld er konkurrencerne opdelt i tre klasser. Desuden er træstammerne udskiftet med en stor slæde.

Man kan se fotos fra Todorovden i Chepelare på facebook.

Det er et meget imponerende skue, når det lykkes for hestene at trække afsted med slæden. Her kan man virelig tale om at lægge sig i selen. Hestene blive opmuntret med høje råb. På intet tidspunkt så jeg en pisk i brug.

Lidt historie

Hestepåsken er en blanding af ortodokse religiøse ritualer og gamle hedenske traditioner.

Legenden siger, at på denne dag gik Saint Theodore (Todor), til Gud klædt i ni pelse, for at bede om sommer.

En anden historie går på at Theodore forpurrede den romerske kejser Julian den Frafaldne’s plan om at håne de kristne ved at få dem til at spise mad, farvet med blod fra dyr, der var blevet ofret til hedenske guder. Theodore trodsede kejseren ved at optræde i lederen af ​​kirken i Konstantinopel, ærkebiskop Eudoxius’s drømme. Ærkebiskop Eudoxius’s var blevet instrueret i at stænke blod over de fødevarer, der blev solgt på det centrale marked. Men Theodore befalede Eudoxius at fortælle de kristne, at de ikke skulle købe noget fra markedet i fastetiden.

Ved daggry på Todorovden, skulle kvinderne bage rituelle brød formet som en hest eller en hov. Brødet blev givet til naboer og slægtninge, for at sikre at deres heste forblev sunde og stærke i det næste år.

På dagen afholdes hestevæddeløb over hele Bulgarien til ære for Sankt Theodor. Mænden stillede i nye skjorter, hestene var rene og dekorere med diverse pynt og klokker.

Traditionen byder at den hurtigste og flotteste hest bliver dekoreret med kranse. Den første hest og rytter der når tilbage til landsbyen, hvor vinderen bliver mødt af en ung pige eller en nyligt gift kvinde.

Den vindende hests ejer skal derefter være vært ved en fest. Det festlige måltid omfatter runde brød, champignonsuppe og linser.

Mænd med navne som Bozhidar, Nayden, Todor, Theodor og kvinder med navne som Bogdana, Todorka, Theodora fejrer deres navnedag på Todorovden.