Bulgarerne fejrer deres navnedag

I Bulgarien har man navnedage, som fejres på cirka samme måde, som vi i Danmark fejrer fødselsdage.

For bulgarerne er navne meget vigtige, de har flere talemåder om navne, “Navnet skaber manden” eller “En mand uden navn er ikke en mand”. Hvis man bebrejder nogen noget siger man “jeg sortsværter dit navn” eller “du har bragt skam over dit navn”.

I gamle dage havde folk ikke præcist styr på deres fødselsdag, så navnedagene blev fejret i stedet.

Navnedag hedder på bulgarsk “imen den”. Det er ikke som i Sverige eller Tjekkiet hvor hver dag har et navn. Navnene kommer fra gamle traditioner, hvor hvert navn var forbundet med specielle ritualer, og navne der ligner hinanden fejres på samme dag,

Navnedagene kommer fra gammel tid, hvor man troede at alle havde en speciel skytshelgen, som hjalp ham gennem livet, hjalp ham i vanskelige stunder og hjalp ham med at udføre gode gerninger. Når man døde hjalp skytshelgenen én med at finde vej til Gud og præsentere ham. Ens skytshelgen sad på høje skulder. På venstre skulder sad djævelens budbringer, der prøvede at få en til at begå onde gerninger. Så hvis skytshelgenen var svag blev man ond eller syg. Men hvis skytshelgen er stærk, så bliver man god og rar og får et godt helbred.

Traditionelt besøgte man uopfordret dem der har navnedage, for at vise sin respekt. Oprindeligt samlede man familien for at ofre til skytshelgenen. Men nu om dage er navnedagen et spejl af ens omgangskreds. Man fejrer dagen sammen med kolleger, familie og venner. Man er ganske enkelt sammen med dem, man sætter pris på for at fejre et velkomment afbræk i hverdagen.

Man kan se en komplet liste over alle navnedagene på onlyinbulgaria.com (på engelsk).

Interesserede kan desuden læse meget mere – på engelsk – om den bulgarske kalender ved at følge dette link.

Nogle navnedage skifter dato fra år til år, i forhold til den ortodokse påske som ikke falder samtidigt med vores påske. For eksempel Todorovden (Todor’s dag), Lazarovden, Tsvetnica, Spasovden (Kristi Himmelfart)…

Efterlad en kommentar