Bulgarerne er frustrerede!

Bulgarerne er frustrerede over deres lands mangel på et klart defineret image i udlandet!

På mange måder er Bulgarien det ukendte land . Alle har hørt om borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien, om Serbien, Makedonien, Bosnien-Herzegovina og Albanien. Alle har hørt om Rumænien på grund af de forfærdelige forhold på børnehjemmene og alle sigøjnerne – og på grund af Transsylvanien og grev Dracula.

Men bulgarerne har formået at undgå de store skandaler og dermed at blive nævnt i dagspressen i Vesteuropa i rigtigt mange år. Og det lider Bulgarien under i dag. Måske vi havde husket landet bedre hvis der var indtruffet nogle hårrejsende begivenheder i vores tid?

En af Europas store civilisationer

Siden 2007 har Bulgarien været medlem af EU, og dagspressens omtale af det nye medlem har været meget lemfældig, set fra mit synspunkt. Flere gange har jeg set artikler om EU-optagelsen, som omtalte Rumænien og Bulgarien som om de to lande var to alen ud af et stykke, hvilket overhovedet ikke yder bulgarerne fuld retfærdighed. Bulgarien og Rumænien er meget forskellige!

Som arvinger til en af Europas store civilisationer, og som vogtere af de kristne traditioner på Balkan, har bulgarerne en klar national følelse frembragt af århundreders turbulente historie. I en næsten konstant cyklus af storhed, forfald og national genfødsel, har den bulgarske nation kæmpet for at dominere Balkan halvøen for at undgå en muslimsk invasion i Europa!

Flere gange har bulgarerne formået at bevare deres kristne kultur under rigtigt mange års besættelse. Først var de besat af tyrkerne i 500 år, men de formåede at bevare deres kultur og kristne religion under besættelsen, de rejste sig igen og russerne befriede dem fra det tyrkiske åg i 1878. Læs mere om Bulgariens historie her

Så kom 2. Verdenskrig og Bulgarien blev en del af det sovjetisk styrede Østeuropa. Og – Ja, det er rigtigt at Bulgarien var Sovjetunionens mest trofaste/loyale allierede i denne mørke periode af Europas historie. Og det bliver selvfølgelig misforstået af os vesteuropæere, fordi vi ikke kender til Bulgariens turbulente historie!

Læs også: Bulgariens redning af 51.500 jøder

Men hvem kan tillade sig at bebrejde den menige bulgarer i at sætte pris på russerne, de befriede dem trods alt for 500 års grusom og ubarmhjertig besættelse…

På trods af, at rigtigt mange vesteuropæere hvert år gæster blandt andet Sunny Beach og Golden Sands på den bulgarske del af sortehavskysten på sol- og badeferier, er turisternes viden om Bulgarien generelt meget begrænset. Det virker som om resten af landet bliver betragtet som ligegyldigt eller meningsløst eller farligt? Ja, selvfølgelig er der mafia i Bulgarien – men det er der også i Italien, (endda meget mere indflydelsesrig!) alligevel er Italien en af danskernes foretrukne ferie destinationer.

Læs også: Er det sikkert at rejse i Bulgarien?

Et land med en så stærk kultur at det kunne overleve 500 års besættelse af et folk som tilhører en helt anden verdensdel og en helt anden religion, burde da kunne vække genhør i dagspressen?

Meget mere end Sunny Beach

Men jeg vil meget hellere have at Bulgarien bliver kendt på grund af de mange opdagelser man som turist kan gøre i dette for os så ukendte land: Meget af Bulgarien er som et frilandsmuseum der udstiller den bulgarske kultur, smukt dekorerede kirker og gamle klostre, smukke velbevarede rustikke landsbyer. Alle vegne møder man den bulgarske kultur, restauranter serverer maden på bulgarsk keramik, på borde dækket med duge i de traditionelle mønstre, mens de spiller bulgarsk (folke)musik. Første gang jeg oplevede et folklore show troede jeg at det var iscenesat for turisternes skyld, men jeg er da heldigvis blevet klogere, showet var typisk bulgarsk og netop som bulgarerne selv foretrækker det!

De bulgarske bjerge tilbyder nogle af Europas bedste vandreruter, Balkans bedste skiløjper og pister. Og sandstrandene ved Sortehavet er fuldstændigt lige så fantastiske som billederne i turistbrochurerne lover. Og Bulgarien er stadig det billigste europæiske land at rejse i, og rejser man uden for turiststederne er der også billigere end i Tyrkiet.

Selv nu, hvor infrastrukturen stort set fungerer upåklageligt og hvor kriminaliteten er en af de laveste i Europa, er det som om mange tror at det er farligt at begive sig på opdagelse inde i landet.

Og det er det ikke, kan jeg godt love jer!