Banitsa – Bulgariens første fastfood?

banitsa_koleda

Banitsa er relativt nemt og billigt at lave, så man maner at det var det den allerførste form for fastfood – ihvertfald i Bulgarien.

Bulgarerne har mere end én nationalret, udover Shopska Salat – er de alle store fans af banitsa og spiser det hver uge og endda næsten dagligt. Der er en banista til enhver lejlighed.

Butikker kaldet ‘баничарници’ (banicharnitsa) sælger sædvanligvis den traditionelle variant med hvid ost. De sælger også andre typer af banitsa eller kozunaks, krenvirshki (wienerbrød fyldt med pølser) og endda pizza-slizes.

Bulgariere spiser normalt banitsa med enten den traditionelle bulgarske ayran (kærnemælk) eller en boza, som også sælges i ‘banicharnitsa’. Jeg anbefaler at prøve begge dele, da bozaen er sød, mens ayran er let saltet.

Du kan spise banitsa både varm og kold. Men som turist eller ny indbygger i Bulgarien er det et must at smage på en frisk, varm banitsa lige fra ovnen. Det smager vidunderligt.

Der er mange forskellige banitsa’er
Ingredienserne til at lave en banitsa er tilgængelige i alle bulgarske og endda udenlandske købmandsforretninger, og du kan endda købe en færdigfrosset banitsa.

Særlige typer banitsa

Bulgarerne har mange traditioner, når det kommer til banitsa. Den mest berømte serveres nytårsaften og kaldes ‘fortune’ banitsa. Traditionen minder om de kinesiske ‘fortune cookies’, der er så populære i USA.
Små stykker papir med ‘fortunes’ indeni bliver bagt ind i en stor banitsa. Når du brækker dit stykke af, får du en spådom, der forudsiger dit held i det kommende år. Det handler normalt om rejser, penge, ægteskab, sex, venskaber, jobmuligheder eller anden positiv udvikling. Der er ingen negative forudsigelser i en nytårsbanitsa.

Juleaften er banitsa også meget vigtig, da traditionen foreskriver at der ikke må serveres kød, mælk, æg eller ost juleaften. Så denne banitsa skal laves med grøntsager, normalt med græskar, kål eller porre.

Det er desuden en tradition at lave endnu en banitsa til jul, men denne gang er der ingen begrænsninger, og æg, ost og kød kan medtages.

Hvordan laver man banitsa?

At lave en banitsa er ret enkelt og kræver ikke en kokkeuddannelse. Ingredienserne vil endda være tilgængelige i de fleste købmandsforretninger uden for Bulgarien. Som nævnt ovenfor kan du lave en banitsa ud af mange ingredienser, men den mest klassiske og populære bulgarske opskrift er sirene (hvid ost) banitsa.

Du skal bruge følge ingredienser – filodej, æg, hvid ost, noget smør, solsikkeolie, bagepulver og yoghurt. Bland æggene, osten, sodavand og yoghurt i en skål. Smør formen med lidt solsikkeolie. Start med to lag filo og smør dem med lidt mere olie. Derefter tilsættes noget af osteblandingen. Gentag, indtil bakken er fuld. Slut af med to lag filo.

Se flere opskrifter her: Banitsa – Баница

Skær banitsa’en i mindre stykker. Smelt smørret og put det på.  Bages i en ovn på 200 ° C, indtil banitsa får en gylden skorpe. Tag banitsa ud af ovnen, hæld noget koldt vand på toppen med dine hænder og dække bakken med et håndklæde. Lad den hvile i 5-10 minutter, og du er klar. Du kan følge et lignende princip med andre ingredienser.