Banitsa – Баница

banitsa

En traditionel ret der kan varieres i det uendelige og spises til alle måltider på dagen…

Banitsa er ligesom de fleste andre bulgarske retter ikke så meget en bestemt defineret ret, men mere en fødevaregruppe.

Man kan lave sød eller salt banitsa sød eller salt, til morgenmad eller til middag, og servere den varmt eller koldt. Der findes med andre ord en banitsa for enhver smag.

Dette symbol på det bulgarske køkken er også en vigtig del af de fleste helligdage, især påske, juleaften, jul og nytårsaften.

Hvad er banitsa?

I princippet er banista et lagdelt filo-wienerbrød fyldt med noget og derefter bagt. Den sædvanlige påfyldning er en blanding af bulgarsk hvid ost, bulgarsk youghurt og æg, men du kan også bruge spinat, porre, ostemasse, løg, græskar, kød, ris, kartofler, æbler, kål og majs med mere.

Læs også: Banitsa – Bulgariens første fastfood?

Mulighederne er mange, og kombinationerne mellem dem er uendelige. Måske ville den mest sammenlignelige udenlandske ækvivalent af den bulgarske banitsa være strudel eller kage.

Almindelig banitsa

Ingredienser:banitsa

  • 2 pakker filodej (eller butterdej), kan købes frossen
  • 200 gr. Kashkaval (eller mozarella)
  • 500 gr. Sirene (Feta ost)
  • eventuelt lidt kogte ris
  • 7 æg
  • 100 gr. smør
  • 1 dl. dansk vand
  • 1 dl. yoghurt

Tilberedning:

Hak smørret og den gule ost i små stykker og mos fetaosten. Rør de seks æg sammen. Bland yoghurt, smør og ost i.

Læg den ene dej skive i en smurt bradepande (eller på bagepapir). Fordel blandingen jævnt og læg den anden skive dej oven på.

Pisk det sidste æg sammen med danskvand og smør blandingen ud over toplaget. Vær sikker på at der ikke er nogle tørre steder.

Bages i 40 minutter ved 200 gr. C i en forvarmet ovn.


Banitsa med løg

Erstat de tre af æggene med en stor kopfuld hakkede og sauterede (forårs-) løg


Banitsa med spinat

Ingredienser:

  • 500 gr. filodejbanitsa_spanak
  • 500 gr. frisk spinat (eller 300 gr. frossen)
  • 50 gr. kogte ris
  • 150 gr. sirene (fetaost)
  • 100 gr. forårsløg (kan erstattes med hakkede skalotteløg)
  • 150 gr. smør
  • 1 æg
  • 50 ml yoghurt (helst græsk – hvis ikke bulgarsk)
  • salt

Tilberedning:

Vask spinaten godt, hak den fint og sauter den i lidt af smørret. Tilsæt de snittede forårsløg og kogte ris. Afkøl blandingen og bland med den hvide ost.

Læg filodej i et smurt fad lag efter lag, hæld lidt af blandingen og lidt smeltet smør mellem hvert lag. Inden låget af filodej lægges på hældes ægget pisket med youghurt over. Hæld smeltet smør over låget.

Bages i ca. 40 minutter ved 200 gr. C i en forvarmet ovn.


Rodopski Klin – Banitsa fra Rodopi bjergene

Ingredienser:

  • 125 gr. smør
  • lidt bagepulver eller youghurt
  • 300 gram kogte ris
  • 5 æg  (gem 1 blomme)
  • 200 gr. sirene (bulgarsk hvi ost eller græsk Feta)
  • 1 pakke filodej

Tilberedning:

Smørret smeltes. Formen smøres med olie. Osten smuldres og klin_rodopi_1  blandes med risene. Æggene slås ud og vendes i – husk at gemme 1 blomme. Blandingen skal ikke nødvendigvis være helt ensartet, osten må gerne optræde i små klumper.

Formen fores med filodej og blandingen hældes ud i formen og jævnes til ensartet tykkelse. Det smeltede smør hældes ud over blandingen, gem lidt af smørret og pisk æggeblommen iklin_rodopi_2.

Filodej lægges over som låg og smøres med den piskede æggeblomme. (Se fotos)

Formen sættes i en varm ovn ved middeltemperatur – ca. 180 gr. Efter 15-20 minutter, når filodejen er blevet gylden, hældes en krus vand over og klin’en bages i yderligere ca. 10 min. Vandet tilsættes for at gøre klin’en blød, ellers bliver den for tør.klin_rodopi_3

Denne var ca. 3 cm høj i en form med diameter 35-38 cm.

Snesja foreslår bradepande og kun ca. 1 cm. tyk. – kun undervarme og så vende efter halvdelen af tiden.