Baklava – nøddetærte

By Robert Kindermann - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1046383By Robert Kindermann - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1046383

Bulgarerne elsker søde kager og baklava er nok én af de mest traditionelle:

Ingredienser:

  • 500 gr. filo dej (evt. butterdej) 1 stor håndfuld nudler
  • 400-500 gr. valnødder (Eller pistacie nødder)
  • 100-150 gr. rosiner
  • 250 gr. sukker
  • 1 spsk vanilje sukker
  • lidt solsikkeolie

Til siruppenbaklava_sm

  • 400-450 gr. sukker
  • 1 dl. vand
  • 1 spsk vanilje sukker
  • 1 citron

Tilberedning:

Smør en bageform og læg 2-3 lag filodej i bunden, stænk med olie. Bland valnødder, rosiner og vaniljesukker. Spred lidt af nøddeblandingen jævnt ud over dejen. Læg igen 2-3 lag filodej i bunden, stænk med olie og fordel nødder. Bliv ved indtil nøddeblandingen er brugt og afslut med 2-3 lag filodej. Før bagning skæres tærten i firkanter eller romber.

Sættes i en 200 gr. varm ovn og bages til den er flot gylden.

Mens tærten bages tilberedes siruppen. Hæld sukker, vand, vanilje sukker og citronsaft i en gryde og rør godt. Lad siruppen simre i ca. 20 min. indtil den er begyndt at blive tyk.

Når tærten er færdigbagt hældes den varme sirup over. Sæt tærten tilbage i den slukkede ovn og lad den trække i 15-20 min. Herefter afkøles tærten.

Baklava kan holde sig i op til 10 dage hvis den står køligt.

God appetit.