Bachkovo Klostret – Bachkovski Manastir

Bachkovo klostret – Бачковски манастир, der ligger cirka 29 km. syd for Plovdiv, er grundlagt i 1083!

Det betragtes som det næst mest interessante efter Rila Klostret. Det er det ældste kloster i Bulgarien, der stadig er i brug.

Det blev grundlagt af en prominent byzantinsk statsmand fra Georgien, Gregory Bakuriani. Det er dog sket en del ændringer siden. Klostret har bl.a. været brændt ned og genopbygget et par gange. Den ældste af kirkerne, “Saint Archangels”, har dog overlevet brandene og er således fra det 11. århundrede. Den er dekoreret af Zachari Zograf og hans studenter i 1841.

Den anden kirke i den anden klostergård er bygget i 1837. Klostrets museum har en rig udstilling af ikoner, bøger, et korsriddersværd og et meget berømt trækors med miniaturer. Men skiltene er kun på bulgarsk.

I gården står der bl.a. en stor kinesisk vandgran plantet i 1958 og et meget specielt træ hentet i Georgien for et par hundrede år siden.

Hvert år d. 7. marts kommer overhovedet for Bulgariens kirke på besøg for at holde en mindegudstjeneste på dødsdagen for hans forgænger. I år 2002 fejredes 30 året. Samtidigt hilstes foråret velkomment. Friskbagte brød med lys i blev velsignet af Bulgariens Patriark Maxim, der ses med stav bag ved bordet. Gudstjenesten blev sendt i fjernsynet. Se foto nedenfor.

Klostret fungerer stadig – også som herberg, der er over 200 senge, og man kan stadig bo der som gæst.

Munkene dyrker den omkringliggende jord. De laver bl.a. en dejlig rødvin af Mavrud druen. Og de lever godt hvis man skal bedømme ud fra deres livmål. Efter sigende elsker de at tale om Manchester United (og piger), hvis de hører engelsktalende turister.

Disse fotos er fra maj 2003, man må ikke længere fotografere…

bachkovo10 bachkovo8