Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/chepelare.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/chepelare.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

9 Steder i Bulgarien på Unesco’s verdensarvsliste

thomb_kazanluk

Bulgariens rige kulturelle og naturlige arv er højt værdsat af UNESCO.

9 steder spredt over hele landet er optaget på Unesco’s verdensarvsliste. De er med til at gøre Bulgarien til et af de mest attraktive rejsemål for mennesker, der er interesserede i historie og kultur.

Bulgarien har været beboet siden antikken, og de gamle civilisationer; trakerne, romerne, byzantinerne og proto-bulgarerne har efterladt mange usædvanligt værdifulde kunstneriske og arkitektoniske beviser på deres avancerede kultur.

Udover disse skatte er Bulgarien stolt af sin uberørte natur og fantastiske biodiversitet, som er nu er beskyttet i naturparkerne og reservaterne rundt omkring i landet.

1. Rila Kloster Rila Monastery

Rila Kloster blev opført på UNESCO-verdensarv-liste i 1983. Det er det største kloster i Bulgarien og er et af ​​de mest besøgte steder i Bulgarien. Det ligger i naturparken Rila Kloster i hjertet af Rilabjergene.

Klostret blev grundlagt i det tiende århundrede og har lige siden værnet om den kristne tro og den bulgarske uddannelse og kultur. Klosterkomplekset dækker et areal på 8.800 kvadratmeter; Det har næsten 300 værelser, hvoraf 100 er monastiske celler. Klosteret har et museum, hvor man kan lære om klostrets bemærkelsesværdige historie.

2. Madara Rytteren Madara Rider

Madara Rytteren, der blev optaget på UNESCO-listen i 1979, er et unikt 23 meter højt rock-relief, der ligger nordøst for landet, 18 kilometer øst for byen Shumen og 10 kilometer syd for Pliska.
Selv om det er mere end 1.000 år gammelt, er billedet af en rytter med et spyd, et såret løve, faldet ved hestens fødder og en jagthund, stadig synligt på stenen. Kunstneren er ukendt.

3. Boyana Kirken Boyana Church

I 1979 blev Boyana-kirken ’St. Nicholas and St. Panteleimon’ optaget på UNESCO-listen. Kirken ligger ved foden af Vitosha-bjerget, ca. 20 minutters kørsel fra Sofias centrum.

I den fredfyldte bulgarsk-ortodokse kirke fra det 10. århundrede findes der en samling af utroligt velbevaret østeuropæisk kunst fra perioden mellem det 11. og det 19. århundrede. Der er i alt 89 billeder og mere end 240 ikoner.

4. Klippekirkerne i Ivanovo Rock-hewn Churches of Ivanovo

I 1979 inkluderede UNESCO optog i 1979 et kompleks af bestående af flere klippekirker, kapeller og et kloster nær landsbyen Ivanovo ved Rusenski Lom Naturpark, 20 km syd for Ruse, på verdensarv-listen.

Klosterkomplekset er udkåret i klipperne, 32 meter over floden. Klippehulerne har været beboet af munke siden år 1220.

Den mest imponerende kirke er ’St. Mary’, hvis smukke fresker er velbevarede og verdenskendte.

5. Trakergraven i Kazanluk Thracian Tomb of Kazanlak

Den trakiske grav i Kazanluk blev optaget på UNESCO-listen i 1983. Den ligger i en lille park i byen Kazanlak.

Graven blev bygget i tredje eller fjerde århundrede f.Kr. Den tilhørte en ukendt trakisk hersker.

Graven er verdenskendt for de bemærkelsesværdige vægmalerier i hallen og kuppelrummet og den er et af de bedst bevarede antikke kunstværker fra den tidlige hellenistiske tidsalder.

Den oprindelige grav er lukket for besøgende for at bevare de unikke vægmalerier, men en eksakt kopi af graven er bygget i nærheden og den er åben for turister.

6. Trakergraven i Sveshtari Thracian Tomb of Sveshtari

Trakergraven i Sveshtari blev tilføjet til UNESCOs liste over verdensarv i 1985. Graven ligger i det arkæologiske reservat Sboryanovo, 8 kilometer nordvest for byen Isperih.

Graven blev bygget i det tredje århundrede f.Kr. og imponerer besøgende med sin arkitektur og udsmykning. Den tilhørte en trakisk hersker fra Geta-stammen.

Gravkammerets loft understøttes af statuer af kvinder med hævede hænder – karyatider, på hvis ansigter og hår man stadig kan se rester af farverige dekorationer.

7. Nesebar Ancient City of Nessebar

Byen Nesebar ligger 36 kilometer nordøst for Burgas, umiddelbart syd for Sunny Beach ved Sortehavskysten.

Nesebar er en af ​​de ældste byer i Europa. På grund af den unikke kombination af byens historie, de mange gamle ruiner og velbevarede eksempler på den såkaldte ’Revival’-arkitektur blev byen optaget på UNESCO-listen i 1983.

Den maleriske gamle by ligger på en lille halvø forbundet med fastlandet med en dæmning.

8. Nationalparken Pirin Pirin National Park

Nationalparken Pirin, der blev optaget på UNESCO-listen i 1983, ligger i Pirin bjergene, i det sydvestlige Bulgarien. Parken er på 27.400 ha.

Her står det ældste træ i Bulgarien – Baykusheva gran, hvis alder er over 1.300 år. Parken er kendt for sin rige biodiversitet, med 1.315 plantearter, 2.000 forskellige hvirvelløse dyr, 200 slags hvirveldyr og 159 fuglearter.

Der er mange vandrestier i parken. Parkens besøgscenter, ligger i byen Bansko.

9. Srebarna søen Srebarna Nature Reserve

På grund af de sjældne og truede fuglearter, der holder hvil på deres vej sydpå, blev søen Srebarna i 1983 medtaget på UNESCOs liste.

Målet er at bevare den unikke biodiversitet i søen, der har været populær blandt det bulgarske og europæiske videnskabsmænd siden begyndelsen af ​​det tyvende århundrede.

Biosfærereservatet nær landsbyen Srebarna ligger 2 kilometer syd for Donau og 16 kilometer vest for Silistra.

Programerklæring fra Unesco

With more than 1.000 cultural and natural sites already protected worldwide, the World Heritage Committee is working to make sure that future generations can inherit the treasures of the past. And yet, most sites face a variety of threats, particularly in today’s environement. The preservation of this common heritage concerns us all.

Be the first to comment on "9 Steder i Bulgarien på Unesco’s verdensarvsliste"

Efterlad en kommentar