1. marts fejres Baba Marta

Den 1. marts ønsker Bulgarerne hinanden en god høst, et godt helbred og lykke i det kommende år med at give hinanden Martenitsa’er og sige “Chestita Baba Marta” – (Lykkelige bedstemor Marta).

Martenitsa: (мартеница, flertal martenitsi – мартеници)

Marta kommer af måneden marts (mart) på Bulgarsk. Og baba betyder bedstemor. Det er en meget gammel hedensk tradition. Martenitsa’en symboliserer afslutningen på en kold vinter og forårets komme.

Bulgarerne betragter marts som en “kvinde”-måned fordi vejret er lunefuldt som en kvindes humørsvingninger, det kan svinge mellem den kolde barske vinter og det varme behagelige forår.

En martenitsa er enten snoede uldtråde der bruges som et armbånd eller to små uld “dukker” Pisjo og Penda (Пижо и Пенда) hvor Pisjo, drengedukken, normalt er rød og Penda, pigedukken normalt er hvid. Kun i Rodopi bjergene findes de i mange flere farver.

Den hvide farve, den smeltende sne symboliserer manden, kraften, lykken og guldet, og den røde, blodet eller solnedgangen symboliserer kvinden, helbredet og heldet. Sammen symboliserer de en god høst, et godt helbred og lykke i det kommende år.

Før i tiden var det bedstemødrenes arbejde at lave martenitsa’erne, aftenen før, eller tidligt om morgenen d. 1. marts. De satte de første de lavede i et træ for held og lykke og derefter gav de martenitsa’er til børnene efter alder og derefter til de voksne ligeledes efter alder.

Nu til dags giver man martenitsa’er til dem man elsker, til venner og til dem man føler sig knyttet til. Man bærer dem på tøjet, som armbånd eller som halskæder.

Jeg så min først martenitsa på Bulgaria Air fly mellem København og Sofia i 2002. Det så lidt mærkeligt ud at selv piloterne havde nogle røde og hvide uldtråde om håndledet…

Nu om dage kan man købe martenitsa’er overalt flere uger før den 1. marts. Hvert år bliver udvalget større og mere fantasifuldt.

Når man ser den første stork komme fra syd skal man kaste armbåndet eller kvasten op i et frugtbart træ, samtidigt med at man ønsker sig noget. Mangelen på storke oppe i bjergene vanskeliggør den sidste del af traditionen, her kigger man efter svaler eller kaster sin martenitsa op i det første blomstrende træ man ser. Mange anser i øvrigt træerne ved et kloster for specielt lykkebringende.

Martenitsaer er også kendt i Rumænien og Albanien.

 

martenitsa_2


 

Baba Marta skulle skynde sig

Baba Marta skulle skynde sig
for at binde martenitsi
lilla og grønne
hvide og røde.

Den første var til skoven
for at få bladene at gro
og for at byde alle velkomne:
storke og fugle,
og den allerbedste sanger,
den flotte solsort.

Den anden var til haverne
for at få georginerne at blomstre,
også de røde bærkarser.
og de farverige pæoner;
æblerne på træerne at blive røde
pærerne på træerne at blive gule.

Og alle børnene
fik martenitsa på hænderne.
Martenitsi var dejlige
med røde frynser
for at børnene står tidligt op
og de vokser glade op.

Be the first to comment on "1. marts fejres Baba Marta"

Efterlad en kommentar